Import wieprzowiny wzrośnie
Import wieprzowiny na świecie do 2030 r. zwiększy się o 560 tys. ton i wyniesie 8,4 mln ton. Prognozowany wzrost będzie jednak wolniejszy niż w ubiegłej dekadzie – wynika z danych Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Wzrost importu mięsa wieprzowego w najbliższych latach będzie głównie dotyczył krajów azjatyckich oraz Afryki Subsaharyjskiej.
Kraje UE w 2030 r. wyeksportują 2,8 mln ton wieprzowiny, co będzie stanowiło około 34 proc. światowego handlu tego rodzaju mięsem. Jednocześnie produkcja w państwach starej piętnastki zmniejszy się o 1 proc. natomiast wzrośnie o 7 proc. w państwach nowoprzyjętych.
Wzrośnie również uzależnienie unijnego rynku wieprzowiny od eksportu, który zwiększy się z 9 proc. do 12 proc. produkcji w 2030 roku.
Prognozy rozwoju rynku chińskiego są trudne do przewidzenia, co wynika ze zmian restrukturyzacyjnych w tamtejszej produkcji. Zdaniem ekspertów, rynek ten będzie miał jednak duży wpływ na światową produkcję i handel wieprzowiny.
Rosja, dążąc do samowystarczalności w produkcji, będzie ograniczała import wieprzowiny z krajów UE. Stany Zjednoczone w najbliższej dekadzie zwiększą eksport tego rodzaju mięsa. Głównym czynnikiem stymulującym ten proces będzie niski kurs dolara w stosunku do innych walut.
Dane: Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin