, 18 Lutego 2018 roku.

2017 rok korzystny
dla rolnictwa

Choć rynkowe uwarunkowania produkcji rolniczej w ubiegłym roku pogorszyły się – w porównaniu z dobrym pod tym względem rokiem 2016, nadal były sprzyjające, mimo stosunkowo wysokiego wzrostu cen detalicznych środków produkcji – wynika z oceny ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Dlatego można stwierdzić, że 2017 rok był dobry dla rolnictwa. Na dobrą koniunkturę wpłynął m.in. wzrost cen skupu surowców rolniczych.

O wzroście cen środków produkcji o 2,3 proc. w ciągu 12 miesięcy 2017 r. zadecydowały przede wszystkim podwyżki cen materiałów budowlanych, bezpośrednich nośników energii z powodu wyższych cen surowców energetycznych w handlu światowym. Kolejny rok z rzędu podrożały także maszyny rolnicze oraz środki ochrony roślin. Potaniały nawozy sztuczne.

Ceny skupu podstawowych surowców rolniczych w ubiegłym roku wzrosły o 3,6 proc., natomiast ceny detaliczne żywności – o 5,4 proc. (przy inflacji 2,1 proc.). Znaczący wzrost cen detalicznych żywności w 2017 r. sprawił, że w całym 5-leciu 2013-2017 wzrost cen żywności wyprzedził inflację. Realny wzrost cen detalicznych żywności w tym okresie wyniósł 4,0 proc. (przy inflacji 2,1 proc.).

W 2017 r. wzrosły ceny skupu podstawowych surowców rolniczych, takich jak mleko, zboża, żywiec wołowy oraz drobiowy. Spadły zaś ceny skupu trzody chlewnej oraz ziemniaków. Dlatego sytuacja gospodarstw rolnych była różna – w zależności od specjalizacji. Najkorzystniejsze uwarunkowania rynkowe były dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka oraz w mniejszym stopniu zbóż i zwierząt trawożernych. Pogorszeniu uległa natomiast sytuacja producentów żywca wieprzowego oraz ziemniaków.

Stosunkowo dobra koniunktura na światowym rynku mleka spowodowała, że ceny w skupie podniosły się w ciągu 12 miesięcy o 12,2 proc. Natomiast w całym 5-leciu 2013-2017 ceny skupu mleka wzrosły realnie o 18,7 proc.

W 2017 r. pszenica w skupie podrożała o 5,4 proc., żyto o 4,7 proc., a jęczmień o 12,7 proc. Z powodu gorszej jakości ziarna tańsza niż rok wcześniej (o 2,2 proc.) była kukurydza. W latach 2013-2017 zboża potaniały nominalnie od 21,8 proc. (jęczmień) do 33,8 proc. (pszenica), a realnie od 23,4 do 35,2 proc.

Ceny skupu bydła w ubiegłym roku wzrosły o ponad 7 proc. Natomiast w pięcioleciu 2013-2017 ceny bydła w skupie nie zmieniły się istotnie. W 2017 r. żywiec wieprzowy potaniał o 9,4 proc.

Dane: IERiGŻ

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ceny skupu w góręCeny skupu w górę W grudniu, w porównaniu z listopadem, wzrosły ceny skupu większości produktów, niższe były jedynie ceny żywca wieprzowego […]
  • Zastój w handlu zbożemZastój w handlu zbożem Rolnicy nie chcą sprzedawać ziarna. Przetwórcy kupują je głównie od firm handlowych - informuje Izba Zbożowo-Paszowa. […]
  • Żniwa na finiszuŻniwa na finiszu Tegoroczne żniwa rolnicy zapamiętają na długo. Pogoda utrudniała zbiory szczególnie na południu Polski. Ziarno w wielu […]
  • Będzie taniej?Będzie taniej? W IV kw. dynamika cen żywności na poziomie 4 proc. rdr – wynika z miesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Ceny na rynku<br> mleka spadająCeny na rynku
    mleka spadają
    Ubiegły rok minął pod znakiem wysokich cen masła i skupu mleka, w tym roku ceny tych produktów będą spadać – wynika z […]
  • Komisja Europejska <br> o mlekuKomisja Europejska
    o mleku
    Produkcja mleka surowego w Unii Europejskiej w 2018 roku wzrośnie – przewiduje Komisja Europejska. Według prognozy […]
  • Sytuacja na rynku wieprzowinySytuacja na rynku wieprzowiny Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel zapowiedział, że zwróci się do Komisji Europejskiej o pomoc dla hodowców świń w […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]