, 18 Lutego 2018 roku.

Żywność bez pestycydów w UE

EFSA przedstawiła całościowy raport na temat pozostałości pestycydów w żywności w państwach Unii Europejskiej za rok 2015. Dane liczbowe nie odbiegają od tych uzyskanych w roku 2014, co potwierdza, że żywność w większości państw Europy jest bezpieczna.

Najważniejsze punkty raportu:

  • W 2015 r. kraje sprawozdawcze przeanalizowały 84 341 próbek żywności na obecność 774 pestycydów
  • Większość próbek (69,3%) pochodziła z państw członkowskich UE, oraz z Islandii i Norwegii (państwa stowarzyszone), natomiast 25,8% dotyczyło produktów przywożonych z krajów trzecich.
  • 97,2% analizowanych próbek zawierało pozostałości pestycydów w granicach dopuszczanych przez prawo lub było od nich całkowicie wolne. Wśród nich 53,3% próbek nie zawierało nawet śladowych ilości pestycydów.
  • Pozostałości pestycydów w ilości przekraczającej europejskie normy zostały stwierdzone w 5,6% próbek z państw trzecich (w 2014 r było to 6,5%) oraz w 1,7% próbek z państw Unii Europejskiej i stowarzyszonych.
  • W przypadku żywności przeinaczonej dla niemowląt 96,5% próbek mieściło się w granicach norm.
  • Żywność ekologiczna mieściła się w granicach norm w przypadku 99,3% próbek.
  • Aż 84,4% próbek produktów zwierzęcych było wolne od śladowych ilości pestycydów.

EFSA corocznie analizuje wyniki skoordynowanego programu kontroli żywności w UE (EUCP), w ramach którego kraje sprawozdawcze analizują próbki z tego samego „koszyka” artykułów spożywczych. W skład analizowanej żywności wchodziły m.in.: bakłażany, banany, brokuły, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, sok pomarańczowy, groszek, słodka papryka, winogrona, pszenica, masło i jaja. Najwięcej pozostałości pestycydów stwierdzono wśród próbek brokułów (3,4%) oraz winogron (1,7%), natomiast wszystkie próbki masła mieściły się w granicach norm.

W swoim raporcie EFSA przedstawia szereg zaleceń dotyczących zwiększenia skuteczności programów kontroli.

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

  • Smażenie warzyw <br>na oliwie zdrowsze <br>od gotowania?Smażenie warzyw
    na oliwie zdrowsze
    od gotowania?
    Warzywa smażone na oliwie zawierają więcej korzystnych dla zdrowia polifenoli w porównaniu z tymi samymi warzywami gotowanymi w […]
  • GMO – tak czy nie?GMO – tak czy nie? Kraje członkowskie Unii Europejskiej powinny mieć możliwość zgłaszania chęci uprawy roślin GM, a nie - jak dotąd - zgłaszania, że […]
  • Salmonella ustępuje w EuropieSalmonella ustępuje w Europie Jak poinformowała EFSA w Europie znacznie spadła liczba chorych na salmonellę. Ma to związek z rygorystycznymi kontrolami wdrożonymi u […]
  • EFSA o właściwym spożyciu witaminy KEFSA o właściwym spożyciu witaminy K Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił zalecaną dawkę spożycia witaminy K, utrzymując dotychczasowe wartości […]
  • Narodowa Strategia Ochrony Owadów ZapylającychNarodowa Strategia Ochrony Owadów Zapylających Do wiosny 2018 r. ekolodzy, naukowcy, pszczelarze oraz obywatele mają wypracować Narodową Strategię Ochrony Owadów Zapylających […]
  • Coraz więcej fałszowanej żywnościCoraz więcej fałszowanej żywności Od 6 lat Interpol oraz Europol prowadzą wspólne działania, mające na celu wykrywanie nadużyć związanych z branżą spożywczą. […]
  • Stanowisko MRiRW dot. neonikotynoidówStanowisko MRiRW dot. neonikotynoidów 10 maja br. przedstawiciele Greenpeace Polska złożyli w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi postulaty w sprawie wprowadzania zakazu […]
  • Dietą w rakaDietą w raka Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko […]