Poniedziałek, 22 Stycznia 2018 roku.

Zielone szparagi są popularne

Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po szparagi zielone – wynika z danych Polskiego Związku Producentów Szparaga. W tym roku szparagowy sezon zaczął się wcześniej niż zwykle, już na początku kwietnia.

W Polsce produkuje się ok. 6000 ton szparagów, ale niemal dwie trzecie z nich trafia na eksport. Nasz kraj jest też coraz większym importerem szparagów m.in. z Niemiec i Hiszpanii. Jak powiedział PAP prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze: „Polscy konsumenci wciąż gustują przede wszystkim w szparagach bielonych, to coraz częściej jedzą też szparagi zielone.”. Jeszcze kilka lat temu szparagi zielone stanowiły ok. 10% rodzimego rynku, a obecnie – zdaniem Jakobsze – to już do 20%.

„Konsumenci coraz częściej sięgają po szparaga zielonego – nawet nie tyle ze względu na jego walory smakowe, ale z powodu wygody przy obróbce i przygotowywaniu: tych szparagów nie trzeba obierać i krócej się je gotuje." – powiedział. Ciepły marzec sprawił, że w tym roku sezon na szparagi zaczął się kilka tygodni wcześniej niż zwykle. „Szparagi bielone i zielone można było zdobyć już w pierwszych dniach kwietnia. Później przez dwa tygodnie nastąpiła stagnacja ze względu na przymrozki. Spowodowały one, że straciliśmy plony – zwłaszcza szparaga zielonego. Teraz czekamy na weekend majowy, prawdopodobnie ma się ocieplić i sądzimy, że plony wrócą do normalności." – powiedział Jakobsze.

Jak dodał, początkowe, bardzo wysokie ceny, sięgające nawet 40 zł za kg szparagów, spadły do 15-20 zł za kg. Jakobsze powiedział, że wybierając szparagi, warto sięgać po produkty od lokalnych plantatorów. Te można znaleźć przede wszystkim w małych sklepach. „Świeży szparag jest najsmaczniejszy, a na świeżość wpływ ma transport. Z zagranicznymi producentami szparagów wygrywają na tym polu ci mali, lokalni producenci" powiedział.

„Zapotrzebowanie na szparaga rośnie szybciej niż produkcja, stąd duże jego ilości są importowane. Import z Włoch, Hiszpanii czy Niemiec szacowany jest już na ok. 600-700 ton. Wzrost spożycia, ale także wzrost produkcji dotyczy przede wszystkim szparaga zielonego" – powiedział prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Okres zbiorów szparagów w Polsce trwa zazwyczaj od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca. Szparagi są niskokaloryczne, mają działanie antyrakowe, właściwości detoksykacyjne, wspomagają aktywność systemu nerwowego. Są też traktowane jako afrodyzjak. 

Źródło: PAP

Artykuły powiązane

  • Dietą w rakaDietą w raka Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko […]
  • Handel zagraniczny Polski po trzech kwartałach 2017 r.Handel zagraniczny Polski po trzech kwartałach 2017 r. Pierwsze dziewięć miesięcy br. to okres utrzymujących się wysokich wzrostów wymiany towarowej Polski. Według wstępnych danych […]
  • Koncesje na <br> ukraiński eksport zatwierdzone – Polska <br> się wstrzymałaKoncesje na
    ukraiński eksport zatwierdzone – Polska
    się wstrzymała
    Ministrowie odpowiedzialni za rolnictwo w krajach unijnych przyjęli w poniedziałek w Brukseli przepisy dotyczące przyznania Ukrainie […]
  • Więcej burakówWięcej buraków W 2017 roku o ponad 16% wzrosła powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Unii Europejskiej i jest największa od 12 lat. Słodkie […]
  • Eksport wieprzowiny wzrośnieEksport wieprzowiny wzrośnie W 2017 roku światowy eksport wieprzowiny wzrośnie o 5% - informuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA). Wysoki popyt na […]
  • Ożywienie obrotów gospodarczych z zagranicąOżywienie obrotów gospodarczych z zagranicą Wg wstępnych danych GUS I kwartał br. przyniósł wyraźne ożywienie polskich obrotów towarowych z zagranicą. Po 2,3% […]
  • Branża winiarskaBranża winiarska Ministerstwo rolnictwa opracuje w przyszłym roku program rozwoju branży winiarskiej - zapowiedział na spotkaniu z jej przedstawicielami […]
  • Rośnie eksport ziarnaRośnie eksport ziarna W sezonie 2016/2017 z Polski wywieziono 6,4 mln ton ziarna zbóż (łącznie z kukurydzą), czyli o 19 proc. więcej niż w sezonie […]