Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

XLVII Dni Przemysłu Mięsnego

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego zaprasza do udziału w XLVII Dniach Przemysłu Mięsnego połączonych z ogłoszeniem wyników XVLII Konkursu pt. „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” Wiosna 2017. Wydarzenie odbędzie się 18 maja 2017 r. w Domu Technika NOT w Warszawie.

Konkurs „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” od początku swego istnienia (1993 r.) organizowany jest przez Instytut pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tegorocznej wiosennej edycji brały udział 32 zakłady mięsne i drobiarskie z całej Polski, a ocenie poddano 115 produkty mięsne.  Nagrodzone produkty będą mogły być oznakowane znakiem towarowym Produkt Najwyższej Jakości, który jest rozpoznawany przez konsumentów.

W dniu 18 maja 2017 r. w godzinach 10:00-14:00 odbędzie się Seminarium pt. „Przepisy regulujące handel żywnością” oraz Sympozjum Naukowo-Techniczne pt. „Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce”. Oba wydarzenia odbędą się w Domu Technika NOT, w Warszawie przy ulicy Czackiego 3/5, na III piętrze. Poniżej przedstawiamy szczegółowy program:

Sala A Godz. 9:00 – 10:15

  • Rejestracja uczestników
  • Rozwieszenie posterów

Sala B Godz. 10:15 – 10:25

  • Powitanie uczestników, otwarcie sympozjum – Renata Jędrzejczak, dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie  

Sala B Godz. 10:25 – 11:00

  • Aktualne zmiany przepisów krajowych dotyczące znakowania mięsa i produktów mięsnych – Emilia Staniszewska, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Sala B Godz. 11:10 – 12:10

  • Doniesienia firm współpracujących z przemysłem mięsnym i drobiarskim o nowościach technicznych i technologicznych
  • Przerwa, dyskusje w ramach sesji posterowej

Sala B Godz. 12:50 – 13:20

  • Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi – poprawa funkcjonowania łańcucha dostaw żywności – Hanna Kulik-Wojtyś, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi  
  • Podsumowanie sesji posterowej i zakończenie sympozjum, zdjęcie posterów  

Sala A Godz. 14:00

  • Ogłoszenie wyników XLVII Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2017  w grupie: kiełbas, produktów blokowych, wędlin podrobowych, wyrobów garmażeryjnych, mięs kulinarnych, galaret mięsnych i mięsno-warzywnych i innych produktów
  • Degustacja nagrodzonych produktów

 

Organizatorem wydarzenia jest Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego. Zgłoszenia na XLVII Dni Przemysłu Mięsnego należy dokonać do dnia 16 maja 2017 r. na adres: Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, ul. Jubilerska 4, 04-190 Warszawa. Formularz zgłoszeniowy jest dostępny na stronie http://www.ibprs.pl

Źródło: IBPRS

Artykuły powiązane

  • Szkolenie z zakresu dobrostanu zwierząt oraz przeprowadzenia ubojuSzkolenie z zakresu dobrostanu zwierząt oraz przeprowadzenia uboju Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego zaprasza do udziału w szkoleniu z zakresu […]
  • Więcej sklepów<br> z dziczyznąWięcej sklepów
    z dziczyzną
    Lasy Państwowe otworzyły pierwszy sklep z dziczyzną w Warszawie. To element programu promocyjnego przygotowanego przez przedsiębiorstwo […]
  • Straty po <br> sierpniowych <br> nawałnicachStraty po
    sierpniowych
    nawałnicach
    W dniu 18 sierpnia br. w MRiRW odbyło się posiedzenie Grupy zadaniowej ds. monitoringu występowania niekorzystnych zjawisk […]
  • Marnujemy żywność!Marnujemy żywność! Co roku wyrzucamy 9 ton żywności – wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Czas na bardziej racjonalne […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Targi WorldFood Warsaw ruszyłyTargi WorldFood Warsaw ruszyły Na rynku znajduje się spora oferta rożnego rodzaju żywności, są produkty ekologiczne, tradycyjne czy wysoko przetworzone, ale […]
  • Producenci wędlin nie dotrzymują deklaracjiProducenci wędlin nie dotrzymują deklaracji Rozmowa z ANDRZEJEM ROMANIUKIEM, Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Michał […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close