Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

X Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw

W dniach 25-26 maja br. w Nieborowie odbędzie się X ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Organizatorem jest Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz Odziały: Warszawski i Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Celem konferencji jest prezentacja wyników i wymiana doświadczeń w gronie pracowników ośrodków naukowo-badawczych i przemysłu przetwórczego, dotyczących zagadnień istotnych dla obu stron z uwzględnieniem interesów gospodarki, a także konsumentów.  Podobnie jak w poprzednich latach zakres tematyczny dotyczyć będzie oceny jakości surowców oraz innowacyjnych produktów z nich otrzymanych z uwzględnieniem najnowszych trendów wynikających z badań naukowych. Stad tytuł tegorocznej konferencji to: „Owoce, warzywa, grzyby – innowacje w surowcach i przetwórstwie”. Podczas pierwszego dnia konferencji będzie zorganizowana nieformalna kolacja grillowa, której celem będzie nawiązywanie znajomości dla lepszej współpracy w planowanych projektach badawczych. Główne tematy poruszane na konferencji to:

  • owoce, warzywa i grzyby jako surowce prozdrowotne,
  • innowacje w przetwórstwie i opakowaniach (nowe wyzwania dla nauki i przemysłu),
  • zanieczyszczenia, zagrożenia jakości i identyfikowalność żywności,
  • metody analityczne oraz skład surowców i przetworów.

Konferencja organizowana przez dwa oddziały Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach odbędzie się w Hotelu Rozdroże w Nieborowie. Więcej informacji można znaleźć na stronie organizatorów.

Źródło: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

Artykuły powiązane

  • Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia?Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia? Toksyna botulinowa, potocznie zwana jadem kiełbasianym, jest obecnie najczęściej kojarzona z zabiegami kosmetycznymi i pewnymi […]
  • Moda<br> czy konieczność?Moda
    czy konieczność?
    Przed nami globalne wyzwania – wzrost populacji ludzi o 9,7 mld do 2050 roku oraz wzrost globalnej produkcji żywności o 60%. Mamy […]
  • W grupie siłaW grupie siła Sukces bardzo trudno odnieść w pojedynkę, a wspólne działanie nie wyklucza przecież istnienia własnych interesów. Dlatego […]
  • Mrożonki –<br> fakty i mityMrożonki –
    fakty i mity
    Mrożone owoce i warzywa odznaczają się uboższą wartością odżywczą niż te świeże – prawda czy mit? Otóż okazuje się, że to […]
  • Rynki hurtowe –<br> dla rolnika<br> i konsumentaRynki hurtowe –
    dla rolnika
    i konsumenta
    „Szukamy rozwiązań prawnych, które pozwolą wyeliminować sytuacje, gdzie rolnik otrzymuje 30 gr za kilogram ziemniaka, a w […]
  • Konferencja szkoleniowa IŻŻ – 6 czerwcaKonferencja szkoleniowa IŻŻ – 6 czerwca 6 czerwca br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbędzie się konferencja szkoleniowa na temat korzyści zdrowotnych i […]
  • Jakie składniki<br> zawiera soja?Jakie składniki
    zawiera soja?
    Wegetarianie znają soję doskonale – jest to roślina obfitującą w cenne składniki pokarmowe, a także świetny zamiennik […]
  • Przetwórcy na start!Przetwórcy na start! Przetwórcy z sektora rolno-spożywczego mogą ubiegać się o przyznanie pomocy na wsparcie inwestycji w przetwarzanie […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close