, 18 Lutego 2018 roku.

X Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw

W dniach 25-26 maja br. w Nieborowie odbędzie się X ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Organizatorem jest Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz Odziały: Warszawski i Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Celem konferencji jest prezentacja wyników i wymiana doświadczeń w gronie pracowników ośrodków naukowo-badawczych i przemysłu przetwórczego, dotyczących zagadnień istotnych dla obu stron z uwzględnieniem interesów gospodarki, a także konsumentów.  Podobnie jak w poprzednich latach zakres tematyczny dotyczyć będzie oceny jakości surowców oraz innowacyjnych produktów z nich otrzymanych z uwzględnieniem najnowszych trendów wynikających z badań naukowych. Stad tytuł tegorocznej konferencji to: „Owoce, warzywa, grzyby – innowacje w surowcach i przetwórstwie”. Podczas pierwszego dnia konferencji będzie zorganizowana nieformalna kolacja grillowa, której celem będzie nawiązywanie znajomości dla lepszej współpracy w planowanych projektach badawczych. Główne tematy poruszane na konferencji to:

  • owoce, warzywa i grzyby jako surowce prozdrowotne,
  • innowacje w przetwórstwie i opakowaniach (nowe wyzwania dla nauki i przemysłu),
  • zanieczyszczenia, zagrożenia jakości i identyfikowalność żywności,
  • metody analityczne oraz skład surowców i przetworów.

Konferencja organizowana przez dwa oddziały Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach odbędzie się w Hotelu Rozdroże w Nieborowie. Więcej informacji można znaleźć na stronie organizatorów.

Źródło: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

Artykuły powiązane

  • Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia?Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia? Toksyna botulinowa, potocznie zwana jadem kiełbasianym, jest obecnie najczęściej kojarzona z zabiegami kosmetycznymi i pewnymi […]
  • W grupie siłaW grupie siła Sukces bardzo trudno odnieść w pojedynkę, a wspólne działanie nie wyklucza przecież istnienia własnych interesów. Dlatego […]
  • Konferencja szkoleniowa IŻŻ – 6 czerwcaKonferencja szkoleniowa IŻŻ – 6 czerwca 6 czerwca br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbędzie się konferencja szkoleniowa na temat korzyści zdrowotnych i […]
  • Pomoc żywnościowaPomoc żywnościowa Minister Krzysztof Jurgiel w dniu 13 lipca br. uczestniczył w briefingu zorganizowanym przez minister rodziny, pracy i polityki […]
  • Dni Zieleni Green Days 2017Dni Zieleni Green Days 2017 W dniach 7–9 kwietnia 2017 roku w Nadarzynie koło Warszawy odbyły się Międzynarodowe Dni Zieleni Green Days 2017. W ramach […]
  • Bezpieczne zakupy <br> i przechowywanie żywnościBezpieczne zakupy
    i przechowywanie żywności
    O bezpieczeństwo żywności dbamy już na etapie jej zakupu. O czym więc powinniśmy pamiętać, robiąc zakupy żywnościowe? Dlaczego warto […]
  • Zrównoważony<br> rozwój i rolnictwoZrównoważony
    rozwój i rolnictwo
    Zrównoważony rozwój odpowiada na obecne potrzeby globalne oraz bierze pod uwagę konieczność zaspokajania potrzeb […]
  • Jak jeść, <br> by nie zwariować?Jak jeść,
    by nie zwariować?
    Co wkładać do naszego koszyka zakupowego, by jeść zdrowo i smacznie? Jakimi zasadami się kierować, by jedzenie nas nie tuczyło, a nawet […]