Środa, 25 Kwietnia 2018 roku.

Wzrost produkcji
mleka w UE

Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2018 roku nastąpi wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej o 1,4 procent – to dobra informacja. Wzrost produkcji mleka w krajach Wspólnoty ma być jednak niższy w przyszłym roku.

Jak wynika z danych ekspertów z Brukseli, w tym roku dostawy mleka w UE wzrosną o 1,4 proc. – do 158,3 mln ton. Główną przyczyną wzrostu podaży mleka surowego obserwowanym od czerwca br., są wyższe ceny producenta – w porównaniu z latami poprzednimi. Jednak, od początku roku, wykazują one tendencję spadkową. W związku z tym, wzrost podaży mleka ulegnie spowolnieniu w nadchodzących miesiącach. W 2019 r. dostawy mleka najprawdopodobniej wzrosną o około 0,5 proc.

Ceny mleka dla producenta w UE wykazywały stały wzrost w drugiej połowie 2017 r. Według Komisji Europejskiej, w listopadzie ub.r. osiągnęły one najwyższą wartość od lat ze średnią 37,80 eurocentów na kg (netto, naturalna zawartość tłuszczu) i prawie 20 proc. więcej  w porównaniu do tego samego miesiąca 2016 r. roku. Od tego czasu, ceny mleka spadały w dół: w styczniu 2018 r. wyniosły średnio 35,50 eurocentów, w lutym nastąpił dalszy spadek do 34,50 eurocentów, a ostatnie szacunki na marzec wynoszą 33,90 eurocentów. W nadchodzących miesiącach ten spadek prawdopodobnie będzie kontynuowany, zgodnie z tendencją sezonową. Jednak utrzymujący się wysoki popyt na produkty mleczarskie na rynkach międzynarodowych powinien sprawić, że spadek cen będzie stosunkowo umiarkowany.

Po raz pierwszy w 2017 r. UE była największym eksporterem produktów mleczarskich. Wyższy popyt na produkty mleczne doprowadził do 1,3 proc. wzrostu handlu światowego w br. UE była w stanie osiągnąć 34 proc. udziału w światowym rynku mleczarskim w 2017 r. i po raz pierwszy była największym światowym eksporterem produktów mlecznych – tuż przed Nową Zelandią i znacznie przed USA.

W odniesieniu do 2018 roku, Komisja szacuje, że popyt na produkty mleczarskie na jednolitym rynku UE pozostanie wysoki (+0, 9 proc. w porównaniu z 2017 r.). Popyt na produkty mleczne również wzrośnie na rynku światowym. Po tym, jak Nowa Zelandia w pierwszych miesiącach tego roku (styczeń -4,9 proc.) nadal doświadczała słabszych dostaw mleka, w tym roku UE mogłaby zwiększyć swój eksport o kolejne 4 proc. 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Konkurencja<br> na rynku wieprzowinyKonkurencja
    na rynku wieprzowiny
    Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę […]
  • Będzie mleczny<br> rekord?Będzie mleczny
    rekord?
    Już tylko 1-2 proc. brakuje do pobicia historycznych rekordów cen mleka w skupie w Polsce. Czy dojdzie do sytuacji na rynku […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Będzie taniej?Będzie taniej? W IV kw. dynamika cen żywności na poziomie 4 proc. rdr – wynika z miesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Coraz bliżej <br> mlecznego rekordu!Coraz bliżej
    mlecznego rekordu!
    Na taką sytuację mleczarze czekali od wielu trudnych dla nich miesięcy. Mleko w skupie jest najdroższe od trzech lat. Pobicie cenowego […]
  • Polski eksport rośniePolski eksport rośnie Dynamika wzrostu wartości eksportu polskich towarów rolno-spożywczych była w 2017 roku większa niż importu, co wpłynęło na […]
  • Coraz więcej barier eksportowychCoraz więcej barier eksportowych W Unii Europejskiej narasta zjawisko protekcjonizmu w handlu żywnością, a to stanowi poważne zagrożenie dla rozwoju polskiego eksportu […]
  • Jajeczny biznes <br> pod kreskąJajeczny biznes
    pod kreską
    Ten rok nie jest łatwy dla krajowych eksporterów jaj spożywczych w skorupkach. W pierwszej połowie 2017 roku sprzedali najmniej […]