, 18 Lutego 2018 roku.

Wzrasta produkcja mięsa drobiowego

Na początku 2017 roku produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrosła o 1,6%, w tym samym czasie w Polsce wzrost wyniósł 11,5% – wynika z danych Komisji Europejskiej, które przeanalizowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Wśród sześciu największych unijnych producentów jedynie Hiszpania dorównuje naszemu krajowi dynamiką wzrostu produkcji, która wynosi tam 9,4%. Wzrosty w pozostałych państwach nie przekraczają trzech procent. Tymczasem drugi (po Polsce) producent drobiu w Europie – Wielka Brytania – zanotowała na początku roku ponad 20% spadek produkcji. Brytyjczycy załamanie produkcji tłumaczą niekorzystnymi relacjami cenowymi oraz ograniczonymi możliwościami eksportowymi.

Dane o produkcji z początku tego roku pokazują, że podobnie jak w innych branżach, tak i w drobiarstwie cena ma podstawowe znaczenie. Wielcy europejscy producenci nie są w stanie produkować tak tanio jak Polacy i dlatego nie zmieniają poziomów produkcji albo, jak Brytyjczycy, znacząco je ograniczają. KIPDiP zwraca także uwagę na import do Unii Europejskiej drobiu z Ukrainy. Przywóz mięsa z tego kraju w styczniu i lutym wzrósł o 29% w stosunku do zeszłorocznych wyników. Jest to ważne dla polskich producentów, ponieważ Ukraińcy są bardzo konkurencyjni cenowo.

W eksporcie z Unii Europejskiej cały czas widać utrzymującą się tendencję zwiększania wysyłek do niezamożnych krajów afrykańskich, takich jak Kongo, Gabon czy Ghana. Eksperci KIPDiP obawiają się, że to zjawisko może w dłuższym terminie negatywnie wpływać na rentowność firm drobiarskich. W handlu międzynarodowym Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz dostrzega jednak także pozytywne dla europejskiego drobiarstwa zmiany. Chodzi przede wszystkim o obserwowany od czwartego kwartału ubiegłego roku silny wzrost cen drobiu w USA oraz o umacniającą się od roku walutę brazylijską względem euro. Oba te czynniki powinny zwiększyć konkurencyjność europejskich i krajowych firm w walkach o kontrakty eksportowe.

Źródło: www.kipdip.org.pl

Artykuły powiązane

  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Mniej drobiu<br> przez grypę ptakówMniej drobiu
    przez grypę ptaków
    Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Więcej na promocję produktówWięcej na promocję produktów Komisja Europejska zwiększa finansowanie promocji europejskich produktów rolnych. Zapewniła fundusze w wysokości 169 mln euro, a […]
  • Handel zagraniczny Polski po trzech kwartałach 2017 r.Handel zagraniczny Polski po trzech kwartałach 2017 r. Pierwsze dziewięć miesięcy br. to okres utrzymujących się wysokich wzrostów wymiany towarowej Polski. Według wstępnych danych […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • UE i Japonia – partnerstwo gospodarczeUE i Japonia – partnerstwo gospodarcze UE osiągnęła porozumienie w sprawie umowy o partnerstwie gospodarczym z Japonią. To sygnał dla świata, że opowiadamy się za wolnym […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]