Sobota, 26 Maja 2018 roku.

Wsparcie hodowli
kóz i owiec

Parlament Europejski wezwał do zwiększenia pomocy państwa przeznaczonej na hodowlę owiec i kóz. Sektor tych zwierząt w Unii Europejskiej od lat osiemdziesiątych stoi w obliczu niekorzystnych warunków gospodarczych. W ciągu kilkunastu lat, produkcja spadła o jedną piątą. Zmniejszyło się również spożycie jagnięciny.

Rezolucja przyjęta przez posłów PE wzywa do większego wsparcia finansowego dla istniejących przedsiębiorstw i większych zachęt dla nowych właścicieli.

W opinii PE, hodowcy owiec i kóz powinni być lepiej wynagradzani za ochronę krajobrazu. Konieczne jest również zwiększenie konkurencyjności hodowli owiec i kóz oraz poprawa przejrzystości tego sektora rynku.

Zasady dotyczące identyfikacji zwierząt dla małych przeżuwaczy powinny zostać uproszczone i mniej biurokratyczne. Szczególnie ważne dla posłów do PE, jest żeby hodowcy tych zwierząt otrzymywali szybką, adekwatną i niebiurokratyczną rekompensatę za szkody wyrządzane przez drapieżniki, takie jak wilki.

PE ostrzegł też Komisję Europejską, aby nie zezwoliła na preferencyjny przywóz mięsa baraniego i koziego w negocjacjach handlowych z krajami trzecimi.

Przewodnicząca grupy roboczej ds. Mięsa owczego Copa-Cogeca, podkreśliła korzyści płynące z hodowli owiec i kóz dla ochrony i zachowania różnorodności biologicznej.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Jagnięcina – nie tylko na wyżynach!Jagnięcina – nie tylko na wyżynach! W latach osiemdziesiątych Polska była znana z hodowli owiec. Wtedy ich pogłowie wynosiło 5 milionów, stąd powiedzenie: […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Więcej na promocję produktówWięcej na promocję produktów Komisja Europejska zwiększa finansowanie promocji europejskich produktów rolnych. Zapewniła fundusze w wysokości 169 mln euro, a […]
  • Polacy jedzą<br> mniej łososiaPolacy jedzą
    mniej łososia
    Spożycie łososia w Polsce spadło o 25 procent – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki […]
  • Nowe wyzwania<br> dla ekoproducentówNowe wyzwania
    dla ekoproducentów
    Po zatwierdzeniu przez Parlament Europejski porozumienia politycznego w sprawie rolnictwa ekologicznego, Copa i Cogeca są gotowe do […]
  • Programy promocyjneProgramy promocyjne 179 mln euro będzie dostępnych na programy promocyjne unijnych produktów rolno-spożywczych wybranych do współfinansowania […]
  • Produktywne<br> i zdrowe zwierzętaProduktywne
    i zdrowe zwierzęta
    W raportach Unii Europejskiej wykazano 13-procentowy spadek stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych w produkcji zwierzęcej. […]
  • Spis i rejestracja zwierzątSpis i rejestracja zwierząt Ważnym elementem unijnego systemu, gwarantującego żywność bezpieczną dla zdrowia konsumentów, jest rejestr oznakowanych zwierząt […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close