, 17 Grudnia 2017 roku.

Włoskie trufle
coraz tańsze

Spadają ceny trufli na ich giełdzie w miejscowości Acqualagna w regionie Marche we Włoszech. To jedyna w tym kraju instytucja, monitorująca ceny tej najszlachetniejszej i najbardziej wykwintnej odmiany grzybów.

W pierwszych dniach października, czyli na progu pełni sezonu truflowego cena białych, małych okazów kształtuje się od 1500 do 2000 euro za kilogram. Większe grzyby kosztują około 3 tysięcy euro za kilogram. To o 600 euro mniej niż na początku tegorocznych zbiorów pod koniec września.

Marche to jedno z włoskich zagłębi tego luksusowego przysmaku, serwowanego zazwyczaj, jako dodatek do makaronów i mięs. Do dania wystarczy kilka skrawków.

Giełda trufli w Acqualagna powstała w 1890 roku. Wtedy burmistrz miasteczka postanowił kupić wagę, by publicznie ważyć na niej znalezione w okolicach okazy. Dokonywał tego specjalnie mianowany w tym celu wagowy.

Targi białych trufli odbędą się tam 29 października oraz w dniach 1, 4, 5, 11 i 12 listopada. Przybywają na nie ich miłośnicy z Włoch i z innych krajów.

Jednocześnie w Piemoncie na północy, w rodzinnych stronach dziadków i ojca papieża Franciszka ogłoszono, że otrzyma on białą truflę z okolic Alby. Przekażą ją papieżowi w listopadzie organizatorzy odbywających się w tym mieście wielkich międzynarodowych targów. Już 87. edycja tej imprezy rozpocznie się w sobotę i potrwa do 26 listopada.

"Podarujemy Ojcu Świętemu wyśmienity produkt z naszych ziem w hołdzie dla jego piemonckich korzeni, a także dlatego, że przed dwoma laty wyznał młodemu mieszkańcowi Alby, że bardzo ceni ten szlachetny przysmak" – zapowiedział burmistrz Maurizio Marello.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Skrzydełko<br> czy nóżka?Skrzydełko
    czy nóżka?
    Miłośnicy drobiu mogą zacierać ręce. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym […]
  • Więcej sklepów<br> z dziczyznąWięcej sklepów
    z dziczyzną
    Lasy Państwowe otworzyły pierwszy sklep z dziczyzną w Warszawie. To element programu promocyjnego przygotowanego przez przedsiębiorstwo […]
  • Dobre przyprawy <br> to podstawaDobre przyprawy
    to podstawa
    Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku […]
  • Polska gęsinowym eldoradoPolska gęsinowym eldorado Gęś w buraczkach, żur na gęsinie czy gęsie pipki. Takie przysmaki z gęsiego mięsa serwowano dawniej na polskich stołach 11 listopada, […]
  • Praktyczne wskazówki<br> w codziennych zakupach seniorówPraktyczne wskazówki
    w codziennych zakupach seniorów
    Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów […]
  • Smaki RegionówSmaki Regionów Kiełbasy, sery, ciasta, nalewki, miody, konfitury, soki i jabłka - to regionalne smaki, które królowały 24 września br. w […]
  • Bezpieczne grillowanieBezpieczne grillowanie Od wiosny do jesieni lubimy spędzać czas w gronie rodziny i znajomych na świeżym powietrzu. Lubimy też obiady pod […]
  • Parmezan na wagę złotaParmezan na wagę złota Jak donosi „La Repubblica” we Włoszech nasila się fala kradzieży słynnego sera Parmigiano-Reggiano, czyli parmezanu. W […]