Poniedziałek, 23 Października 2017 roku.

Włoskie trufle
coraz tańsze

Spadają ceny trufli na ich giełdzie w miejscowości Acqualagna w regionie Marche we Włoszech. To jedyna w tym kraju instytucja, monitorująca ceny tej najszlachetniejszej i najbardziej wykwintnej odmiany grzybów.

W pierwszych dniach października, czyli na progu pełni sezonu truflowego cena białych, małych okazów kształtuje się od 1500 do 2000 euro za kilogram. Większe grzyby kosztują około 3 tysięcy euro za kilogram. To o 600 euro mniej niż na początku tegorocznych zbiorów pod koniec września.

Marche to jedno z włoskich zagłębi tego luksusowego przysmaku, serwowanego zazwyczaj, jako dodatek do makaronów i mięs. Do dania wystarczy kilka skrawków.

Giełda trufli w Acqualagna powstała w 1890 roku. Wtedy burmistrz miasteczka postanowił kupić wagę, by publicznie ważyć na niej znalezione w okolicach okazy. Dokonywał tego specjalnie mianowany w tym celu wagowy.

Targi białych trufli odbędą się tam 29 października oraz w dniach 1, 4, 5, 11 i 12 listopada. Przybywają na nie ich miłośnicy z Włoch i z innych krajów.

Jednocześnie w Piemoncie na północy, w rodzinnych stronach dziadków i ojca papieża Franciszka ogłoszono, że otrzyma on białą truflę z okolic Alby. Przekażą ją papieżowi w listopadzie organizatorzy odbywających się w tym mieście wielkich międzynarodowych targów. Już 87. edycja tej imprezy rozpocznie się w sobotę i potrwa do 26 listopada.

"Podarujemy Ojcu Świętemu wyśmienity produkt z naszych ziem w hołdzie dla jego piemonckich korzeni, a także dlatego, że przed dwoma laty wyznał młodemu mieszkańcowi Alby, że bardzo ceni ten szlachetny przysmak" – zapowiedział burmistrz Maurizio Marello.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Dobre przyprawy <br> to podstawaDobre przyprawy
    to podstawa
    Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku […]
  • Bezpieczne grillowanieBezpieczne grillowanie Od wiosny do jesieni lubimy spędzać czas w gronie rodziny i znajomych na świeżym powietrzu. Lubimy też obiady pod […]
  • Smaki RegionówSmaki Regionów Kiełbasy, sery, ciasta, nalewki, miody, konfitury, soki i jabłka - to regionalne smaki, które królowały 24 września br. w […]
  • Parmezan na wagę złotaParmezan na wagę złota Jak donosi „La Repubblica” we Włoszech nasila się fala kradzieży słynnego sera Parmigiano-Reggiano, czyli parmezanu. W […]
  • Mleczna hossaMleczna hossa Skup mleka w Polsce w sierpniu wyniósł 972,1 mln litrów. To o 2,7 proc. mniej niż w lipcu oraz o 5,6 proc. więcej niż w […]
  • Naucz dziecko <br> jeść wolniejNaucz dziecko
    jeść wolniej
    Wykształcenie w dzieciach nawyku wolnego jedzenie, to jeden ze sposobów zapobiegania otyłości wśród najmłodszych, […]
  • Słodko nie będzieSłodko nie będzie W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]
  • Gdy zdrowa żywność staje się obsesjąGdy zdrowa żywność staje się obsesją Ortoreksja – tak określa się zaburzenia odżywiania polegające na patologicznym skupianiu się na prawidłowym odżywianiu. Z jej […]