Sobota, 21 Października 2017 roku.

Wartość odżywcza produktu będzie oznaczona kolorami?

Francja wystosowała do Komisji Europejskiej podanie o dopuszczenie do stosowania systemu kolorystycznego znakowania wartości odżywczej, który ma być wprowadzony w tym kraju. Nowy system jest bardziej czytelny dla konsumentów, być może w przyszłości upowszechni się w innych państwach.

We Francji, pod koniec kwietnia miało miejsce spotkanie producentów i dystrybutorów żywności z minister zdrowia Marisol Touraine, podczas którego podpisano dokument zobowiązujący wytwórców żywności do znakowania wartości odżywczej za pomocą kolorowych symboli. Kolor, na tle którego umieszczona będzie dana wartość liczbowa ma sygnalizować czy wartość ta nie jest niepokojąco wysoka. Ostrzeżeniem dla konsumentów ma być wtedy, zwracające uwagę, pomarańczowe lub czerwone tło. To nowy etap w procesie informowania konsumentów o wartości odżywczej produktów żywnościowych.

Już w ubiegłym roku we Francji przeprowadzono eksperyment w celu wskazania najskuteczniejszego sposobu na wyrażenie wartości odżywczej na etykietach środków spożywczych. W sklepach pojawiły się produkty, na opakowaniach których wartość odżywcza była graficznie wyrażona na 4 różne sposoby. Na podstawie wyników eksperymentu wyłoniono system, który wydawał się być najbardziej czytelny i sprzyjał dokonywaniu zdrowszych wyborów konsumenckich – jest nim właśnie system kolorystycznego znakowania wartości odżywczej. Wykazano, iż jest on łatwy do zrozumienia i stanowi dobre narzędzie, umożliwiające konsumentom jednoznaczne porównanie produktów oraz podjęcie świadomej decyzji zakupowej.

System kolorystycznego znakowania wartością odżywczą został pozytywnie przyjęty przez najważniejsze instytucje zajmujące się zdrowiem publicznym oraz interesami konsumentów we Francji m.in. Generalną Dyrekcję Zdrowia i Generalną Dyrekcję Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na ich wniosek Francja wystosowała do Komisji Europejskiej podanie o dopuszczenie do stosowania systemu kolorystycznego znakowania wartością odżywczą przez francuskich producentów i dystrybutorów żywności. Komisja Europejska ma w ciągu najbliższych 3 miesięcy wydać oficjalną opinię w tej sprawie

Źródło: www.clcv.org/communiques-de-presse

 

Artykuły powiązane

  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Coraz więcej fałszowanej żywnościCoraz więcej fałszowanej żywności Od 6 lat Interpol oraz Europol prowadzą wspólne działania, mające na celu wykrywanie nadużyć związanych z branżą spożywczą. […]
  • Kto chroni żywność pakowaną w atmosferze ochronnej?Kto chroni żywność pakowaną w atmosferze ochronnej? Większość konsumentów nawet nie zdaje sobie sprawy, że żywność pakowana w atmosferze ochronnej, w niektórych przypadkach, […]
  • KE o znakowaniu napojów alkoholowychKE o znakowaniu napojów alkoholowych 13 marca 2017 roku Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie obowiązkowego podawania […]
  • Więcej burakówWięcej buraków W 2017 roku o ponad 16% wzrosła powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Unii Europejskiej i jest największa od 12 lat. Słodkie […]
  • Słodko nie będzieSłodko nie będzie W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]
  • Wzrasta produkcja mięsa drobiowegoWzrasta produkcja mięsa drobiowego Na początku 2017 roku produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrosła o 1,6%, w tym samym czasie w Polsce wzrost wyniósł […]
  • Śmiertelne <br> zatrucie łososiem <br> od polskiego dostawcyŚmiertelne
    zatrucie łososiem
    od polskiego dostawcy
    W Danii trwa walka z aferą związaną z łososiem od polskiego dostawcy, w którym znajdowała się bakteria. Jedna osoba nie […]