Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

Uruchomienie eksportu owoców do USA

W związku z możliwością finalizacji procedury analizy ryzyka (PRA) wspólnotowego wniosku 8 krajów członkowskich, w tym Polski, zainteresowanych eksportem świeżych jabłek i gruszek do USA, w ramach toczącej się procedury w bieżącym sezonie wegetacyjnym planowana jest w Polsce wizyta inspektorów służby ochrony roślin APHIS (Animal and Plant Health Service).

Efektem kontroli amerykańskich ekspertów może być zakończenie wskazanej procedury i w konsekwencji dopuszczenie eksportu jabłek i gruszek pochodzących ze zbiorów 2017 r.

Przekazane przez APHIS warunki eksportu wymagają dwukrotnej kontroli miejsc produkcji (sadów) – pierwsza powinna być przeprowadzona zaraz po kwitnieniu (do końca maja), druga – dwa do trzech tygodni przed zbiorem. Przeprowadzane przez inspektorów PIORiN kontrole odbywają się na koszt producenta. Jednym z wymogów eksportowych USA dla pakowalni/przechowalni jest również zapewnienie higieny żywności zgodnymi z zasadami HACCP. 

Szczegółowe wymagania dotyczące zasad eksportu będą wkrótce dostępne w Wojewódzkich Inspektoratach Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz na stronie internetowej PIORiN.

Zgodnie z wymaganiami APHIS, rejestracja sadów/miejsc produkcji powinna mieć miejsce do 31 maja każdego roku natomiast rejestracja przechowalni/pakowalni do 1 sierpnia. W związku z powyższym, zaineresowanych sadowników prosimy o niezwłoczne zgłaszanie chęci eksportu jabłek i gruszek do USA do Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W chwili obecnej zgłoszenia te należy uznać jako wstępne (deklaracja ze strony zainteresowanych podmiotów o chęci zapoznania się z warunkami eksportu oraz wolę ich przestrzegania), do czasu zapoznania się ze szczegółowymi wymaganiami fitosanitarnymi.

Źródło: PIORiN

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close