Poniedziałek, 18 Grudnia 2017 roku.

Uproszczone podejście do zarządzania

EFSA zaproponowała uproszczone podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności w małych przedsiębiorstwach handlu detalicznego, takich jak sklepy spożywcze, sklepy mięsne czy piekarnie.

Wielu małych detalistów spożywczych ma trudności w spełnieniu wymagań istniejących systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wdrożenie skomplikowanej analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) często może być poza możliwościami zakładów, które zatrudniają tylko kilku pracowników.

W celu przezwyciężenia tego problemu, EFSA opracowała proste zasady zarządzania bezpieczeństwem żywności dla pięciu typów małych firm z branży spożywczej (są to: sklepy spożywcze, sklepy mięsne, piekarnie, sklepy rybne i lodziarnie).

Nowe podejście wykorzystuje diagramy przepływu danych dla podsumowania etapów produkcji, kwestionariusze i proste tabele. Wszystko w celu przeprowadzenia detalistów przez proces zarządzania bezpieczeństwem żywności od identyfikacji zagrożeń do środków kontroli. Marta Hugas, szef Jednostki EFSA ds. zagrożeń biologicznych i zanieczyszczeń powiedziała: "Niektóre aspekty obowiązujących przepisów w zakresie higieny żywności mogą być trudne dla małych firm, szczególnie tam, gdzie zasoby są ograniczone lub brak jest dostatecznej wiedzy specjalistycznej. To prostsze podejście, którego opracowanie zleciła nam Komisja Europejska, ułatwi tym podmiotom identyfikację zagrożeń i podjęcie działań w celu przeciwdziałania im. Jest to praktyczna odpowiedź na znany problem, która może przynieść korzyści zarówno konsumentom, jak i przedsiębiorstwom sektora spożywczego."

Artykuły powiązane

  • EFSA dokładniej określi poziom enzymówEFSA dokładniej określi poziom enzymów Zespół badaczy z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opracował sposób na znacznie dokładniejsze […]
  • Mniej białka w produktach dla niemowlątMniej białka w produktach dla niemowląt Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że preparaty do dalszego żywienia niemowląt o zawartości białka co najmniej […]
  • Przewlekła choroba wyniszczająca w UEPrzewlekła choroba wyniszczająca w UE Przewlekła choroba wyniszczająca (Chronic Wasting Disease - CWD) została wprowadzona do Unii Europejskiej najprawdopodobniej w wyniku […]
  • EFSA o właściwym spożyciu witaminy KEFSA o właściwym spożyciu witaminy K Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) określił zalecaną dawkę spożycia witaminy K, utrzymując dotychczasowe wartości […]
  • Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414)Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinie naukową o ponownym zbadaniu bezpieczeństwa dodatku do żywności - […]
  • EFSA o grypie ptakówEFSA o grypie ptaków Zdaniem ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności egzekwowanie wysokiego poziomu środków bezpieczeństwa […]
  • Salmonella ustępuje w EuropieSalmonella ustępuje w Europie Jak poinformowała EFSA w Europie znacznie spadła liczba chorych na salmonellę. Ma to związek z rygorystycznymi kontrolami wdrożonymi u […]
  • EFSA zbada cukier w żywnościEFSA zbada cukier w żywności Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ma zamiar zbadać dzienne spożycie cukru ze wszystkich źródeł w żywności. […]