Targi Warsaw Food Expo 2017

jedzenietargi

W dniach 1-3 czerwca w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbędą się Międzynarodowe Targi Żywności WARSAW FOOD EXPO 2017 współtowarzyszące spotkaniu Grupy Wyszehradzkiej.

Trzydniowe targi żywności odbędą się w największym centrum targowo-kongresowe w Europie Środkowej – Ptak Warsaw Expo, w Nadarzynie, Aleja Katowicka 62. Targi odbędą się pod honorowym patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego i Agencji Rynku Rolnego.

Godziny otwarcia targów:

  • 1 czerwca 2017 (czwartek) godz. 11.00 – 17.30
  • 2 czerwca 2017 (piątek) godz. 10.00 -17.00
  • 3 czerwca 2017 (sobota) godz. 10.00 – 15.00

Poniżej przedstawiamy skrócony program targów:

1 czerwca 2107 (czwartek)

WYDARZENIA NA SCENIE:

  • godz. 11.30 – 12.10 Pokazy kuchni meksykańskiej
  • godz. 12.20 – 13.20 Pokazy Kulinarne regionu Lubelszczyzny
  • godz. 13.30 – 14.00 Występy zespołów ludowych
  • godz. 15.00 – 16.15 Uroczyste otwarcie targów – goście specjalni – Ministrowie Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej V4+3

SEMINARIA:

CATERING MAŁY I DUŻY– wykłady skierowane są do osób odpowiedzialnych za rozwój cateringu:

  • godz. 11.30 – 12.15 Catering – potrzeba redefinicji, szanse rozwoju na rynku żywności. (dr inż. Karol Krajewski, Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu)
  • godz. 12.30 – 13.15 Rynek usług cateringowych w Polsce i Europie – dynamika, struktura, kierunki zmian (dr inż. Agnieszka Tul-Krzyszczuk, Zakład Zarządzania w Gastronomii i Hotelarstwie Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie)

Sala konferencyjna KRIR

  • godz. 14.00 – 17.00 Posiedzenie Przewodniczących Izb Rolno-Spożywczych Państw Grupy V4 oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii

 2 czerwca 2107 (piątek)

WYDARZENIA NA SCENIE:

  • godz. 10.30 – 11.30 Jagnięcina – pyszna i zdrowa (firma JANEX)
  • godz. 11.45 – 12.30 Oswajamy kuchnię syberyjską (Andrzej Bryk – HOTEL MARRIOTT RENAISSANCE /Akademia Kulinarna Mariusza Nowickiego / OSSKiC)
  • godz. 12.45 – 13.30 Gęś luzowana na kilka sposobów (Paweł Sulski, Krystyna Ziejewska – Gęsia Chata)
  • godz. 13.45 – 14.15 Występy zespołów ludowych
  • godz. 14.30 – 16.00 Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego (Marszałek wręcza nagrody dla laureatów konkursu)
  • godz. 18.00 – 22.00 Wieczór Wystawców, w tym wręczanie nagród dla wystawców oraz koncert zespołu Babsztyl

SEMINARIA:

RESTAURACJA I HOTEL W ZGODZIE Z REGIONEM – wykłady skierowane do osób zarządzających gastronomią w restauracjach i hotelach:

  • godz. 10.30 – 11.15 W jaki sposób dostosować menu restauracji by było spójne z istniejącymi w danym rejonie szlakami kulinarnymi (dr hab. inż. Ewa Czarniecka-Skubina, Zakład Technologii Gastronomicznej Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie)
  • godz. 11.30 – 12.15 Marketingowa koncepcja produktu regionalnego (dr hab. Maria Jeznach, Zakład Badań Konsumpcji Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie)

3 czerwca 2107 (sobota)

WYDARZENIA NA SCENIE:

  • godz. 10.00 – 10.50 GWIAZDA – Joseph SEELETSO Kuchnia Afrykańska – Sahara, Połączenie jedzenia z winem
  • godz. 11.00 – 11.30 – GWIAZDA – Spotkanie z Ewą Wachowicz
  • godz. 11.35 – 12.50 – GWIAZDA – Pascal Brodnicki – Zdrowe gotowanie.
  • godz. 13.00 – 13.30 – Wręczanie certyfikatów „Jakość i Tradycja” (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego)
  • godz. 13.35 – 15.00 – „Kuchnia Kreolska południowych stanów USA” (Piotr Kraśkiewicz – Hotel DoubleTree by Hilton / OSSKiC)

SEMINARIA:

ODPOWIEDZIALNE ŻYWIENIE RODZINY – wykłady przeznaczone dla rodziców:

  • godz. 11.00 – 11.45 Żywienie dzieci i młodzieży – podstawą ich rozwoju – najnowsze zalecenia (dr inż. Marta Jeruszka-Bielak, Katedra Żywienia Człowieka Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie)
  • godz. 12.00 – 12.45 Młode kobiety – odżywianie zamiast odchudzania – fakty i mity (dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, wykładowca akademicki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach)

Targom będą towarzyszyły wykłady, liczne pokazy gotowania, prezentacje kuchni regionalnych i degustacje.

Źródło: www.warsawfoodexpo.pl