Poniedziałek, 23 Kwietnia 2018 roku.

Światowy
Dzień Muffinka

Muffinki pochodzą z Anglii. Powstały na przełomie X i XI wieku jako forma przekąski dla najbiedniejszych. Dopiero z czasem zyskały uznanie wśród arystokracji. Teraz urastają nawet do rangi dzieł sztuki. Obecnie Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie 30 marca.

Słodkie wypieki są najbardziej popularne w krajach anglosaskich, ale w Polsce także zyskały już niebywałą sympatię łasuchów. Trzeba jednak pamiętać, że dzisiejsze muffinki różnią się od swoich prototypów. Wyglądały inaczej niż teraz. Powstawały najpierw w biednych kuchniach wiktoriańskiej Anglii. Wymyśliły je kucharki przygotowujące jedzenie dla służby, zgodnei z zasadą, że nic nie może się zmarnować. Wykonywały je popołudniami, z resztek czerstwego chleba, masy na ciasto, a także z ugotowanych i zgniecionych zmienników. Z tych składników lepiło się ciasto, a następnie smażyło. Były więc miękkie w środku, a  twarde na zewnątrz. Miały kształt grubych placków. Okazały się tak dobre, że zaczęto ej robić dla wyższych klas do popołudniowej herbaty. Następnie przysmaki trafiły na ulice, sprzedawano je prosto z drewnianych pojemników niczym dzisiejsze pączki w piekarni.

Obecny kształt muffinki, nadali jej Amerykanie, zresztą to ciasto stało się ich narodową dumą. To właśnie u nich wypieki powstawały w pojedynczych foremkach i swoim kształtem przypominały malutkie ciasta.  

Co ciekawe, w różnych krajach spożywa się muffiny o innej porze dnia. Amerykanie spożywają je zazwyczaj na śniadanie, a Anglicy do popołudniowej herbatki.

W Polsce znamy muffinki jako słodkie babeczki, ale ich rodzajów jest tak wiele, że nie sposób wszystkich wymienić. Są na słodko: z owocami, dżemem, masłem orzechowym i miodem, a także wytrawne – z oliwkami, serami czy warzywami. W Stanach Zjednoczonych poszczególne miasta specjalizują się w przyrządzaniu konkretnego rodzaju muffinek. Nowy Jork słynie z muffinek z jabłkami, Minnesota – z jagodami, a Massachusetts słynie z muffinek kukurydzianych.

Obecnie, ogromne znaczenie przywiązuje się do atrakcyjnego wyglądu muffinek. Można dobrać kolorowe papiloty, czyli bibułki, do których pakuje się ciastka, ozdobić je lukrem z barwnikami spożywczymi, kolorowym kremem czy posypką. Dzięki takim zabiegom muffinki stają się ucztą dla podniebienia, ale także dla oczu.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Tłusty czwartekTłusty czwartek Z konfiturą, budyniem śmietaną lub czekoladą. Polane lukrem, oprószone cukrem pudrem lub kawałkami skórki pomarańczy. […]
  • Międzynarodowy<br> Dzień ŻelkówMiędzynarodowy
    Dzień Żelków
    Mają różne kolory i kształty, a także smaki. Łączy je jedno – rzesze fanów na całym świecie - zarówno […]
  • Tea time!Tea time! Towarzyszy nam codziennie, pijemy ją na setki sposobów. Występuje najczęściej w towarzystwie kanapek i słodyczy, od rana do […]
  • Herbaty owocowe<br> i wody smakowe mogą niszczyć zębyHerbaty owocowe
    i wody smakowe mogą niszczyć zęby
    Kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych, czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów - ostrzega "British […]
  • Kofeina wzmaga apetyt na słodyczeKofeina wzmaga apetyt na słodycze Słodycze i kawa - to niezastąpiona kombinacja. Badania dowodzą, że istnieje silny powód, dla którego tak chętnie parujemy […]
  • Cukier w żywieniu<br> dzieci i młodzieżyCukier w żywieniu
    dzieci i młodzieży
    Cukier i słodycze są bardzo kaloryczne. Oprócz tego, że zawierają głównie sacharozę, glukozę czy fruktozę, np. […]
  • Dzień PuszystychDzień Puszystych Otyłość znacznie zwiększa ryzyko demencji, zawału serca, cukrzycy i innych groźnych chorób – to fakty co roku przekazywane […]
  • Lody, gofry i smażona ryba – wakacyjne pułapki żywienioweLody, gofry i smażona ryba – wakacyjne pułapki żywieniowe Lody z bitą śmietaną, polewą czekoladową i chrupkami orzechowymi, lody amerykańskie z zastygającą kolorową polewą, albo […]