Sobota, 21 Października 2017 roku.

Stop podwójnej
jakości żywności

Jakość, zawartość czy skład produktów sprzedawanych w różnych krajach w wielu przypadkach są zróżnicowane, a to jest niezgodne z prawem konsumenckim. Dlatego Komisja Europejska opublikowała zbiór wytycznych dla państw członkowskich. To nowy sposób przeciwstawiania się zjawisku podwójnych standardów żywności w Unii Europejskiej. Urzędnicy z Brukseli zagrozili korporacjom ujawnieniem przypadków naruszeń. Zachęcają ich do porzucenia nieuczciwych praktyk.

Problem produktów różniących się jakościowo w zależności od tego, czy jest sprzedawany na zachodzie kontynentu czy wschodzie, wkroczył w kolejny etap. Sprawa stała się głośna, kiedy oficjalne skargi w tej sprawie złożyły Węgry i Czechy. Komisja Europejska obiecała wtedy, że zajmie się sprawą. Teraz przyznała, że nieprawidłowości dotyczą setek produktów, na co są dowody, ale nie wprowadza zakazów, tylko wydaje wytyczne.

Eksperci z Brukseli nie przedstawili prawnego rozwiązania sytuacji. Zalecili państwom członkowskim lepsze wykorzystanie już istniejących przepisów. Wydane zostały wytyczne i dodatkowe wyjaśnienia wymogów prawa żywnościowego Unii Europejskiej i unijne przepisy prawa ochrony konsumentów, do których organy krajowe powinny się odnosić, analizując potencjalne przypadki podwójnej jakości produktów. Chodzi o rozporządzenie w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zgodnie z którym należy podawać konsumentom rzetelne i wystarczające informacje na temat produktu żywnościowego. Na przykład na etykietach żywności należy zamieszczać wykaz wszystkich składników zawartych w produkcie. Dyrektywa o nieuczciwych praktykach handlowych zakazuje z kolei m.in. sprzedaży pod tą samą marką produktów w sposób, który może wprowadzać konsumentów w błąd. Właśnie na podstawie tych przepisów Komisja Europejska zaproponowała kilkuetapową procedurę, która ma pomóc krajowym organom ds. żywności i ochrony konsumentów ustalać, czy producenci nie naruszają prawa.

Komisja pracuje obecnie nad metodyką, która ma udoskonalić badania porównujące produkty spożywcze. Dzięki temu państwa Wspólnoty będą mogły zająć się tym problemem w oparciu o wspólne i solidne podstawy naukowe. KE przeznaczyła 1 mln euro dla Wspólnego Centrum Badawczego na potrzeby opracowania takiej metodyki. Komisja finansuje też prace związane z gromadzeniem danych i egzekwowaniem przepisów. Państwa członkowskie otrzymały kolejny 1 mln euro na tego rodzaju badania i działania.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • GIS ostrzega przed nasionami chiaGIS ostrzega przed nasionami chia Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej […]
  • Alergeny na talerzuAlergeny na talerzu Alergie pokarmowe wydają się być zmorą naszych czasów. Dlatego tak ważne jest, by konsument był świadomy, jakie składniki […]
  • Razem przeciwko skażeniu żywnościRazem przeciwko skażeniu żywności Szybszy przepływ informacji o nieprawidłowościach w produktach w sytuacjach kryzysowych, lepsza koordynacja działań oraz wspólne […]
  • Wytyczne dot. <br> znakowania alergenamiWytyczne dot.
    znakowania alergenami
    Na stronie Komisji Europejskiej opublikowano zawiadomienie dotyczące podawania informacji o substancjach lub produktach powodujących […]
  • Szkoła z witaminąSzkoła z witaminą Zakładanie ogródków szkolnych, wspólne jedzenie drugich śniadań, a także wycieczki w teren – do […]
  • Darowizny żywnościoweDarowizny żywnościowe Komisja Europejska przyjęła wytyczne ułatwiające darowizny żywnościowe w Unii Europejskiej. W krajach Wspólnoty około 550 000 […]
  • Kto chroni żywność pakowaną w atmosferze ochronnej?Kto chroni żywność pakowaną w atmosferze ochronnej? Większość konsumentów nawet nie zdaje sobie sprawy, że żywność pakowana w atmosferze ochronnej, w niektórych przypadkach, […]