Sobota, 21 Października 2017 roku.

Słodzik jako insektycyd

Muchy żywione słodzikami giną z powodu niedożywienia, a nie w wyniku jego toksyczności – to wynik badań naukowców z North Carolina State University opublikowanych w „Journal of Medical Entomology”. Czy to oznacza, że słodziki sprawdzą się w roli idealnego insektycydu?

Jednym z nowych sposobów ograniczenia populacji much domowych jest stosowanie słodzików, które przynajmniej według doniesień prasowych doskonale sprawdzają się w tej roli. Jednak wbrew medialnym spekulacjom to nie toksyczność słodzika zabija owady. Problematyczne jest także nakłonienie owadów do żywienia się słodzikami, gdy mają łatwy dostęp do naturalnych pokarmów zawierających cukier.

Zespól naukowców z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej badał przeżywalność much domowych (Musca domestica) karmionych jednym ze słodzików – erytrytolem. Okazało się, że muchy na tej słodkiej diecie nie żyją krócej niż ich pobratymcy karmieni agarem lub wodą. Badania opublikowane w „Journal of Medical Entomology” wskazują jednocześnie, że owady zdecydowanie preferują kalorie pochodzące z naturalnych cukrów, substancje słodzące wybierają przy braku alternatywy. Czy to przekreśla stosowanie tych substancji w roli insektycydu? Okazuje się, że niekoniecznie. „Wyniki naszych badań jednoznacznie wskazują, że erytrytol nie ma właściwości owadobójczych jako takich, w związku z czym nie sprawdzi się w roli insektycydu.” – powiedział dr Michael Fisher, autor badań.

Naukowcy badali także inne slodziki (monnitol, ksylitol i sorbitol) pod kątem ich wartości odżywczych dla much. Okazało się, że jedynie sorbitol ma jakąkolwiek wartość dla owadów. Pozostałe substancje słodzące nie były trawione lub wykazywały negatywne interakcje z drobnoustrojami jelitowymi. W warunkach laboratoryjnych muchy na diecie słodzikowej szybko ginęły z głodu, chociaż same słodziki nie są toksyczne. Jednak stosowanie słodzików jako bezpiecznych insektycydów nie jest takie proste. „Muchy w naturze mają wiele konkurencyjnych źródeł żywności. Idealnym rozwiązaniem byłoby stworzenie słodzika, który byłby preferowany przez owady jako podstawowe źródło pokarmu. To pozwoliłoby na skuteczną kontrolę ich populacji przy braku zagrożeń dla środowiska.” – dodał dr Michael Fisher.

Żródło: entomologytoday.org

Artykuły powiązane

  • Nowy mykoinsektycyd na pluskwyNowy mykoinsektycyd na pluskwy Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetów Stanowych Pensylwanii i Karoliny Północnej […]
  • Pluskwy uodparniają się na neonikotynoidyPluskwy uodparniają się na neonikotynoidy Artykuł opublikowany w „Journal of Medical Entomology” informuje, że niektóre populacje pluskwy domowej uodporniły […]
  • Słodziki niebezpieczne dla zdrowiaSłodziki niebezpieczne dla zdrowia Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, […]
  • Targi Pestex 2017 w LondynieTargi Pestex 2017 w Londynie W dniach 22-23 marca br. w londyńskim Excel Center odbyła się kolejna edycja PestEx - największych targów branży Pest Control w […]
  • Temperatura idealna dla komarówTemperatura idealna dla komarów Z badań opublikowanych przez naukowców z Uniwersytetu Stanforda w najnowszym numerze czasopisma „PLoS ONE” wynika, […]
  • ConExPest 2017ConExPest 2017 W dniach 11-12 maja br. we Wrocławskim Centrum Konferencyjnym na terenie Hali Stulecia odbędą się targi ConExPest 2017. To największe […]
  • Drugi szczyt Pest ControlDrugi szczyt Pest Control W dniach 2-4 kwietnia w Nowym Jorku odbył się drugi szczyt podsumowujący działalność Pest Control w kontekście zdrowia publicznego i […]
  • 300-tny certyfikat CEPA300-tny certyfikat CEPA CEPA (Confederation of European Pest Menagement Associations) certyfikowała trzechsetną firmę potwierdzając wdrożenie przez nią […]