Środa, 25 Kwietnia 2018 roku.

Skrzydełko
czy nóżka?

Miłośnicy drobiu mogą zacierać ręce. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym półroczu przyszłego roku ulubione mięso Polaków stanieje. Będziemy go zapewne jeść wtedy jeszcze więcej. A już teraz jesteśmy w unijnej czołówce „drobiożerców”.

W 2016 roku Polak zjadł 29,5 kg mięsa drobiowego, w 2017 – już 30,5 kg. Drób spożywamy głównie poza gospodarstwami domowymi. W pierwszym kwartale br. przeciętne miesięczne spożycie mięsa drobiowego na jedną osobę w gospodarstwie domowym było o 0,6 proc. mniejsze, a wędlin drobiowych o 5,6 proc. większe niż przed rokiem. Najwięcej drobiu zjadają emeryci.

Polska należy do krajów o najwyższym spożyciu mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty. W pierwszym półroczu 2018 r. eksperci IERiGŻ przewidują spadek cen detalicznych drobiu i dalszy wzrost jego spożycia o 1,7 proc., przy stabilizacji konsumpcji wołowiny i wieprzowiny.

Drób, pod względem atrakcyjności cenowej, nie ma sobie równych wśród pozostałych mięs. Po spadku cen w latach 2015-2016, w 2017 roku ceny detaliczne mięsa drobiowego jednak wzrosły. „W sierpniu br. w relacji rok do roku były wyższe o 1,5 proc. Bardziej niż mięso podrożały wędliny drobiowe” ­– wynika z analizy dot. rynku drobiu i jaj Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W porównaniu z mięsem czerwonym – wieprzowiną i wołowiną, drób potaniał i nadal jest najtańszym rodzajem mięsa. Według analityków IERiGŻ, bilansowe spożycie mięsa drobiowego w tym roku może się więc zwiększyć o 2,7 proc. w stosunku do 2016 r. Jednocześnie spadnie konsumpcja wieprzowiny o 0,7 proc., a spożycie wołowiny o 4,8 proc.

Ekonomiści szacują, że spożycie mięsa w Polsce w tym roku wyniesie 77,5 kg (wobec 76 kg w 2016 r.), w tym 41 kg wieprzowiny i ledwie 2 kg wołowiny.

Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]
  • Problemy<br> na rynku jajProblemy
    na rynku jaj
    Od listopada ceny jaj spadają, ale ciągle są one droższe niż rok wcześniej. 2018 rok dla producentów jaj może być trudny […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Ceny na rynku<br> mleka spadająCeny na rynku
    mleka spadają
    Ubiegły rok minął pod znakiem wysokich cen masła i skupu mleka, w tym roku ceny tych produktów będą spadać – wynika z […]
  • Polskie pieczarki podbijają światPolskie pieczarki podbijają świat Polska pieczarka jest krajowym hitem eksportowym. Cieszy się ogromnym powodzeniem na terenie Unii Europejskiej, coraz częściej trafia […]
  • SGGW: skład jaj <br>zależy od sposobu <br>karmienia, a nie <br>od rodzaju chowuSGGW: skład jaj
    zależy od sposobu
    karmienia, a nie
    od rodzaju chowu
    Z badań naukowych wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma […]
  • Konkurencja<br> na rynku drobiuKonkurencja
    na rynku drobiu
    Wietnam będzie eksportował drób do Europy. W pierwszych miesiącach przyszłego roku powinna wejść w życie umowa o wolnym handlu […]