, 18 Lutego 2018 roku.

Składnik piwa pomoże
w leczeniu zespołu metabolicznego?

Grupa związków pochodzących z szyszek chmielu może przyczynić się do poprawy jakości życia osób cierpiących na zespół metaboliczny – informuje pismo "Scientific Reports".

Zespół metaboliczny charakteryzuje się współwystępowaniem co najmniej dwóch z takich objawów jak otyłość, nadciśnienie, wysoki poziom glukozy we krwi, niski poziom dobrego cholesterolu czy wysoki poziom trójglicerydów. Szacuje się, że cierpi na niego 35 proc. mieszkańców Stanów Zjednoczonych.

Do rozwoju zespołu metabolicznego przyczynia się dieta bogata w tłuszcze nasycone, która sprzyja utrzymywaniu się przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Schorzenie to ma związek nie tylko z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego, ale także dysfunkcji poznawczych i demencji.

Naukowcy z Oregon State University oraz Oregon Health & Science University podczas badań na myszach wykazali, że pochodzący z szyszek chmielu prenyloflawonoid o nazwie ksantohumol (XN) i jego uwodornione pochodne DXN i TXN zmniejszają insulinooporność. Zwiększają także tolerancję glukozy oraz wrażliwość na leptynę (hormon wpływający hamująco na ośrodek głodu). Co więcej, związki te zniwelowały problemy z pamięcią przestrzenną u gryzoni karmionych wysokotłuszczowym pożywieniem.

Naukowcy zauważają, że nawet lepsze skutki niż sam ksantohumol miały jego uwodornione pochodne, przy czym ich zastosowanie nie prowadziło do efektów ubocznych, gdyż nie przekształcały się w metabolit estrogenu. Zmniejszało to ryzyko rozwoju raka piersi czy endometriozy.

Źródło: PAP
 

Artykuły powiązane

  • Słodziki niebezpieczne dla zdrowiaSłodziki niebezpieczne dla zdrowia Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, […]
  • Poziom kofeiny<br> pomocny w diagnozie<br> choroby ParkinsonaPoziom kofeiny
    pomocny w diagnozie
    choroby Parkinsona
    Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, po spożyciu kofeiny, mają we krwi wyraźnie niższe stężenie tej substancji, niż osoby zdrowe - […]
  • Zasady <br> zdrowego żywieniaZasady
    zdrowego żywienia
    Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego […]
  • Jesteśmy tym,<br> co jemy!Jesteśmy tym,
    co jemy!
    Masz pomysł na dzisiejszy obiad? A może z braku czasu znów skusisz się na pizzę albo kebab? 8 listopada obchodzimy Europejski […]
  • Zespół nocnego jedzeniaZespół nocnego jedzenia Nocne wyprawy do lodówki, skutkujące niekontrolowanym objadaniem się w nocy, brak apetytu rano, rezygnacja ze śniadań, […]
  • Kawa na zdrowie!Kawa na zdrowie! Wszystko wskazuje na to, że kawę możemy pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko nie […]
  • Cukier w żywieniu<br> dzieci i młodzieżyCukier w żywieniu
    dzieci i młodzieży
    Cukier i słodycze są bardzo kaloryczne. Oprócz tego, że zawierają głównie sacharozę, glukozę czy fruktozę, np. […]
  • Picie kawy <br> wydłuża życie?Picie kawy
    wydłuża życie?
    Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia […]