Sial China 2018

kura

16 maja rozpoczną się w Szanghaju targi SIAL China 2018. Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizuje tam ponad 70-metrowe stoisko, na którym zaplanowane zostały liczne spotkania handlowe. Drobiarze chcą ponownego otwarcia chińskiego rynku dla polskiego mięsa.

Seria spotkań na wysokim szczeblu między przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej a chińskimi władzami weterynaryjnymi i administracją rządową, to kolejny krok, który ma sprawić, że krajowy drób wróci na rynek Państwa Środka. KRD-IG prowadzi działania, które mają doprowadzić do ponownego otwarcia tego rynku dla polskiego drobiu, rozszerzenia asortymentu produktów i listy eksporterów uprawnionych do wysyłek mięsa drobiowego do Państwa Środka oraz stworzenie producentom warunków do szybkiego rozwoju sprzedaży.

13 maja, podczas szczytu IFPS, odbyło się m.in. spotkanie przedstawicieli rady oraz producentów drobiu z Polski z najwyższymi władzami CNCA (służby weterynaryjne), CIQA (stowarzyszenie służb weterynaryjnych) oraz nowo powołanej instytucji SMRA.

Misja realizowana przy okazji konferencji IFPS oraz targów SIAL China, ma bardzo duże znaczenie w kontekście ponownego otwarcia rynku chińskiego dla rodzimego drobiu. Podczas spotkań goście z Polski podkreślili, że już od dawna jesteśmy gotowi do wysyłki wysokiej jakości i w pełni bezpiecznego mięsa. Gospodarze rozmów z kolei zapewnili, że ostatnim elementem koniecznym do otwarcia rynku jest podpisanie znowelizowanego protokołu bilateralnego. A kluczem do sukcesu jest zaangażowanie w ten proces nie tylko przedstawicieli branży, ale również polskich władz i administracji rządowej najwyższego szczebla.

Dane: KRD-IG

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin