, 24 Września 2017 roku.

Ser uzależnia jak narkotyk?

Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny, uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przyjrzeli się żywności, która działa jak narkotyk i powoduje, że z trudem jesteśmy w stanie się od niej oderwać. Badacze wskazali, że najbardziej uzależniającym produktem jest pizza. Jednak ich zdaniem to nie pizza sama w sobie jest uzależniająca, ale jej serowa warstwa.

Dr Neal Barnard z Komitetu Lekarzy na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej wyjaśnił, że w trakcie trawienia kazeiny zawartej w serze, uwalniana jest kazomorfina – opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.

Liczne badania potwierdzają, że kazomorfina, podobnie jak inne opioidy, oddziałuje na receptory opioidowe
w mózgu, które są powiązane z kontrolą bólu, ośrodkiem nagrody i uzależnienia.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Gratka dla seromaniakówGratka dla seromaniaków Długodojrzewający ser i dobre wino - to przepis na niejeden udany wieczór. Odpowiednio dobrany trunek do […]
  • Gdy zdrowa żywność staje się obsesjąGdy zdrowa żywność staje się obsesją Ortoreksja – tak określa się zaburzenia odżywiania polegające na patologicznym skupianiu się na prawidłowym odżywianiu. Z jej […]
  • Amerykańska <br> nad WisłąAmerykańska
    nad Wisłą
    Sezon borówkowy w pełni. Ceny owoców w hurcie sięgają 20 zł za kilogram. Zbiory nie należą do najlepszych przez […]
  • Alkohol w niedużych ilościach szkodliwy <br> dla mózguAlkohol w niedużych ilościach szkodliwy
    dla mózgu
    Nawet umiarkowane picie alkoholu może być niekorzystne dla mózgu – ostrzegają brytyjscy badacze na łamach „British […]
  • Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia?Toksyna botulinowa – jak uniknąć zatrucia? Toksyna botulinowa, potocznie zwana jadem kiełbasianym, jest obecnie najczęściej kojarzona z zabiegami kosmetycznymi i pewnymi […]
  • Interakcje leków <br> z żywnościąInterakcje leków
    z żywnością
    W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii. […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]