Piątek, 25 Maja 2018 roku.

Seafood Expo
Global 2018

Ruszyła największa na świecie wystawa związaną z branżą ryb i owoców morza. W trakcie wydarzenia uczestnicy mają możliwość pozyskania źródeł nowych produktów, nawiązania kontaktów z profesjonalistami z branży i spotkania z dostawcami. Jest to jedyne miejsce, w którym spotyka się globalny przemysł rybny.

Seafood Expo to wystawcy z 77 krajów, kupujący z 144 krajów – od linii lotniczych poprzez bary, armie, szpitale, supermarkety, szkoły, restauracje, hotele, kurorty wakacyjne po indywidualnych rzemieślników i producentów. W poprzedniej edycji uczestniczyło prawie 2 000 producentów, 1700 firm, dostawców, mediów i innych specjalistów tej branży z ponad 150 krajów. 27 000 osób odwiedzało stoiska, prowadziło rozmowy biznesowe i dyskutowało o możliwościach rozwoju rynku rybnego.

Podczas wystawy rodzimi przetwórcy z branży przetwórstwa rybnego mają możliwość zaprezentowania polskich produktów najwyższej jakości. Są one cenione na całym świecie. Dodatkowym atutem polskiego stoiska są cykliczne pokazy kulinarne, które przyciągają uwagę zwiedzających halę wystawienniczą. Niebanalne potrawy rybne serwowane są przez Tomasza Królikowskiego, niekwestionowanego mistrza sztuki kucharskiej.

Elementem zamykającym dzień wystawienniczy na polskim stoisku była wizyta João Agiuar Machado, dyrektora generalnego ds. gospodarki morskiej i rybołówstwa przy Komisji Europejskiej.

Projekt realizowany jest w partnerstwie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych.

Targi potrwają do 26 kwietnia.

Źródło: Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Polska na faliPolska na fali Polski sektor rybacki jest na wznoszącej fali. Przed nim jednak wiele wyzwań, perspektywa dalszego rozwoju, a także problemów, […]
  • Inspekcja Handlowa skontrolowała rybyInspekcja Handlowa skontrolowała ryby Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 […]
  • Jemy za mało rybJemy za mało ryb Tylko 8 proc. Polaków spożywa porcję ryby dwa razy w tygodniu. Daleko nam do rekordzistów w ich konsumpcji, czyli […]
  • Czy polskie wina<br> mogą konkurować<br> z zagranicznymi<br> gigantami?Czy polskie wina
    mogą konkurować
    z zagranicznymi
    gigantami?
    Polacy coraz częściej sięgają po droższe wina i ten segment rynku alkoholi rośnie w tempie 20%. Świadomość polskiego konsumenta […]
  • Polagra Food 2018Polagra Food 2018 Zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert, ale też promocja polskiej gospodarki – w Poznaniu odbyły się […]
  • Konferencja „Jakość<br> i bezpieczeństwo żywności”Konferencja „Jakość
    i bezpieczeństwo żywności”
    20 maja obchodzony jest Dzień Normalizacji Polskiej. Z tej okazji Polski Komitet Normalizacyjny corocznie organizuje […]
  • Kongres 590 zbliża<br> się wielkimi krokamiKongres 590 zbliża
    się wielkimi krokami
    W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie […]