Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

Salmonella ustępuje w Europie

Jak poinformowała EFSA w Europie znacznie spadła liczba chorych na salmonellę. Ma to związek z rygorystycznymi kontrolami wdrożonymi u producentów jaj i w punktach ich dystrybucji.

Szczyt zachorowań miał miejsce w ostatnim tygodniu września 2016 roku, kiedy to odnotowano 60 nowych przypadków. Po podjęciu działań kontrolnych na fermach niosek, liczba nowych zachorowań wśród ludzi stale malała, osiągając jedynie do 2 nowych przypadków w ciągu tygodnia, w styczniu i lutym br. To dane z raportu opublikowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).

Nowe przypadki zachorowań w Europie raportowano z Belgii, Holandii, Norwegii, Szwecji, Węgier i Wielkiej Brytanii. Od czasu stwierdzenia pierwszych zachorowań w maju 2016, salmonellę potwierdzono w 14 państwach, oprócz wcześniej wymienionych były to: Chorwacja, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Luksemburg, Słowenia i Włochy. Badania epidemiologiczne wykazały, że źródłem zakażenia były jaja pochodzące z jednej z ferm niosek w Polsce. W naszym kraju od 2008 r. we współpracy z Komisją Europejską prowadzony jest program zwalczania salmonelli, dzięki któremu w ciągu kilku lat zagrożenie zostało kilkakrotnie zredukowane.

EFSA nie wyklucza, że zakażenie jaj salmonellą mogło nastąpić na wyższym poziomie łańcucha produkcji jaj (np. podczas dystrybucji) dlatego zaleca inspektorom w Polsce dalsze sprawdzanie ferm niosek i wylęgarni. Natomiast kraje dotknięte chorobą powinny nadal dzielić się wnioskami wynikłymi z badań epidemiologicznych, mikrobiologicznych i środowiskowych. Dane te powinny być zgłaszane za pomocą systemu szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i paszach (RASFF) oraz systemu wczesnego ostrzegania i reagowania (EWRS).

Źródło: EFSA

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close