Sobota, 26 Maja 2018 roku.

Rośnie produkcja drobiu

Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki europejskie.

Polskie zakłady wciąż się rozwijają, unowocześniają i sprzedają coraz więcej towaru wyroby na rynku krajowym i zagranicznym. Nadwyżki krajowego drobiu kierowane są rynki europejskie, gdzie produkt polski z powodzeniem konkuruje z miejscowym towarem, co jest związane z jakością i ceną. Polska sprzedaje produkty bardzo dobrej jakości po konkurencyjnych stawkach w Europie. 80 proc. produktu kierujemy na rynki Europy, pozostała część sprzedawana jest do krajów trzecich.

Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, wytwórczość w 2017 roku sięgnęła 3,1 mln ton. To niemal dwukrotnie więcej niż np. we Francji czy Niemczech. Przyszłość także zapowiada się optymistycznie.  Jak wynika z prognoz ekspertów Komisji Europejskiej, w tym roku produkcja wzrośnie o kolejne 7 proc.

Nie tylko eksport drobiu jest wyjątkowy, ale także jego spożycie. Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że statystyczny Polak konsumuje 30,5 kg w ciągu roku.

Rekordy bije także produkcja kurcząt brojlerów w Polsce. W marcu na rynku pojawiło się ponad 107 milionów nowych ptaków. Miesięczne dane na ten temat, podawane przez Główny Urząd Statystyczny, przekroczyły 100 milionów sztuk tylko pięć razy.

Przyspieszenie w produkcji piskląt kurcząt rzeźnych jest wynikiem bardzo dobrej sytuacji na rynku w ostatnich pięciu miesiącach. Na skutek kłopotów eksportowych brazylijskich firm drobiarskich, na rynku europejskim zrobiło się więcej miejsca dla mięsa z Polski, co pozytywnie przełożyło się na ceny skupu żywca i zachęciło hodowców do zwiększania produkcji. Dobra koniunktura może potrwać jeszcze kilka miesięcy.

Polska jest największym producentem kurcząt rzeźnych w Unii Europejskiej oraz drugim (po Holandii) eksporterem biorąc pod uwagę handel wewnątrzunijny i pozaunijny. W 2017 roku nasz kraj sprzedał ponad 1 mln 121 tys. ton mięsa drobiowego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ziemniaku wróć!Ziemniaku wróć! Polska wciąż należy do potentatów w produkcji ziemniaków. Jednak, o ile w latach 60. i 70. ubiegłego stulecia zajmowała […]
  • Skrzydełko<br> czy nóżka?Skrzydełko
    czy nóżka?
    Miłośnicy drobiu mogą zacierać ręce. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym […]
  • Polska wiśnią stoiPolska wiśnią stoi Polska znajduje się w czołówce największych producentów wiśni na świecie. Jak wynika z danych FAO, udział Polski w […]
  • Sial China 2018Sial China 2018 16 maja rozpoczną się w Szanghaju targi SIAL China 2018. Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizuje tam ponad 70-metrowe […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Konkurencja<br> na rynku drobiuKonkurencja
    na rynku drobiu
    Wietnam będzie eksportował drób do Europy. W pierwszych miesiącach przyszłego roku powinna wejść w życie umowa o wolnym handlu […]
  • Polska pieczarkowym eldoradoPolska pieczarkowym eldorado Polska, kolejny rok z rzędu, utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera świeżych pieczarek. Prawie 70% produkcji trafia […]
  • Kierunek eksportowy – NiemcyKierunek eksportowy – Niemcy W sezonie 2017/2018 podstawowym rynkiem zbytu owoców, warzyw i ich przetworów pozostaną kraje Unii Europejskiej, przede […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close