Środa, 25 Kwietnia 2018 roku.

Pszczoły w mieście

W polskich miastach przybywa pszczół. Ule stają najczęściej na dachach budynków użyteczności publicznej i dają mieszczuchom namiastkę wiejskiego życia oraz miód. To nie tylko nowa ekologiczna moda, ale także uzasadnione działanie na rzecz ochrony przyrody. Idea miejskiego pszczelarstwa poszerza kręgi. Podobne pasieki jak w Polsce, znajdziemy na dachach Paryża i Nowego Jorku. Pszczoły świetnie radzą sobie w nietypowych dla nich warunkach i na szczęście nie dają się we znaki mieszkańcom miast.

Na dachu ratusza w Ciechanowie w woj. mazowieckim, stanie w przyszłym roku pszczela pasieka. Dodatkowo
w kilku miejscach miasta utworzone zostaną enklawy dla pszczół. Już teraz w miejskim parku ustawiono drewniane domki dla innych pożytecznych owadów. Pszczelimi rodzinami zaopiekują się specjaliści, w tym
z Regionalnego Związku Pszczelarzy Północnego Mazowsza i Powiatowego Koła Pszczelarzy w Ciechanowie. To tylko jeden z wielu przykładów na to, że pszczoły przenoszą się z niewielkich ogródków działkowych na dachy budynków w miastach. W Polsce m.in. na dachy hoteli, choćby w Warszawie. Lokalizacja pasieki na tyle spodobała się owadom, że obecnie żyje ich tam około 350 tysięcy, zamieszkują siedem uli i nie sprawiają problemu gościom. Miodu z hotelowej pasieki nie można kupić, jednak jest on dostępny w menu dla klientów hotelu.

Miejscy pszczelarze ze stolicy doczekali się naśladowców. W Polsce zaczęto ustawiać kolejne ule na dachu, nie tylko w stolicy, np. dach Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu stał się domem dla pięciu rodzin pszczelich. Zapewne pszczół w miastach będzie nadal przybywać. 

-Hodowla w mieście ma swoje plusy – wyższa temperatura powietrza skłania pszczoły do częstszych lotów, co może przekładać się na większe zbiory miodu. Miejscy pszczelarze nie muszą również borykać się z masowymi zatruciami pszczół, jakie często mają miejsce np. na uprawach rzepaku – ocenia pszczelarz z Podlasia Marek Nygiel.

Usytuowanie uli na dachu może być jedynym rozwiązaniem dla miłośników pszczół żyjących w mieście
i nieposiadających działek poza miastem, dającym namiastkę kontaktu z naturą, możliwość obserwowania
i obcowania z tymi niezwykłymi owadami, a przy okazji zwiększa szansę na przetrwanie większej liczby pszczół
w obecnym środowisku. Pszczelarstwo w mieście ma swoje blaski, ale też cienie.

Miejscy pszczelarze muszą pokonywać wiele trudności, głównie przepisy prawne. Pozwolenie na hodowlę pszczół w mieście zależy od lokalnego samorządu. Każde miasto pod tym względem może mieć różne przepisy. W niektórych miastach zakładanie pasiek jest nawet zabronione. Warto jednak próbować i walczyć o możliwość bytności pszczół poza wsią – przyznaje pszczelarz z Małopolski Mariusz Szczytowicz.

Smak miejskiego miodu różni się od miodu pozyskanego z terenów pozamiejskich, z uwagi na występowanie innych roślin pożytkowych niż na wsi. Mimo miejskiego zgiełku, miód z miastowych pasiek jest zdrowy, ponieważ pszczoły „odfiltrowują” ewentualne zanieczyszczenia podczas przetwarzania nektaru na miód.

Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Eksperymenty<br> w pasieceEksperymenty
    w pasiece
    Rozpoczął się drugi sezon miejskiej pasieki eksperymentalnej Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu. […]
  • Historyczna pasieka testuje nowoczesne technologieHistoryczna pasieka testuje nowoczesne technologie W historycznej pasiece zarodowej w Maciejowie, gdzie żył i pracował Jan Dzierżon - twórca nowoczesnego pszczelarstwa i odkrywca […]
  • Wsparcie<br> dla pszczelarzyWsparcie
    dla pszczelarzy
    Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przyjmuje już projekty dotyczące mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich" w […]
  • NIK w sprawie pszczółNIK w sprawie pszczół Działania na rzecz walki z chorobami pszczół i prawidłowego stosowania środków ochrony roślin są niewystarczające, […]
  • Walka o lepszy miódWalka o lepszy miód Europosłowie wezwali Unię Europejską i państwa członkowskie do większych inwestycji w ochronę pszczół, walkę z podrabianym […]
  • Nabór <br> dla pszczelarzyNabór
    dla pszczelarzy
    Można już składać projekty w ramach mechanizmu "Wsparcie rynku produktów pszczelich" na działania realizowane w […]
  • Narodowa Strategia Ochrony Owadów ZapylającychNarodowa Strategia Ochrony Owadów Zapylających Do wiosny 2018 r. ekolodzy, naukowcy, pszczelarze oraz obywatele mają wypracować Narodową Strategię Ochrony Owadów Zapylających […]
  • Zafałszowania <br> w miodach i metody <br> ich wykrywaniaZafałszowania
    w miodach i metody
    ich wykrywania
    Miód, będący produktem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły miodne Apis mellifera z zebranego przez nie nektaru kwiatów […]