, 18 Lutego 2018 roku.

Przemyt polskiego drobiu do Nigerii?

Władze Nigerii ogłosiły, że szacują wielkość nielegalnego importu mięsa drobiowego do swojego kraju na około milion ton. Zdaniem nigeryjskich urzędników przemyt mięsa jest najpoważniejszą przeszkodą w rozwoju rodzimych farm i przemysłu drobiarskiego.

Przedstawione przez nigeryjskich urzędników dane sugerują, że nielegalny import drobiu jest około trzykrotnie większy niż miejscowa produkcja, którą szacuje się na około 300 – 350 tys. ton rocznie. Tak wielka skala przemytu jest możliwa ze względu na ogromny popyt na drób generowany przez nigeryjską ludność, liczącą obecnie 185 milionów ludzi.

Główne źródła nielegalnego importu drobiu do Nigerii to Benin i Ghana. Oba te kraje są od kilku lat sporymi odbiorcami drobiu eksportowanego z Europy. W styczniu tego roku Ghana była piątym co do wielkości, a Benin szóstym importerem mięsa ze Starego Kontynentu. W przypadku obu tych krajów polski udział w tym eksporcie przekraczał 12%, a zatem jest prawdopodobne, że także polski drób jest przedmiotem przemytu do Nigerii.

Przemyt drobiu do Nigerii jest opłacalny dzięki znaczącym różnicom cenowym. Kilogram mięsa drobiowego pochodzącego z nigeryjskich ferm i zakładów przetwórczych kosztuje w przeliczeniu około 20 – 25 złotych. Tymczasem mięso przemycane jest sprzedawane w cenie odpowiadającej w polskiej walucie około 9 – 14 złotym.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Artykuły powiązane

  • Wzrost eksportu mięsa drobiowegoWzrost eksportu mięsa drobiowego Dane dotyczące eksportu za pierwsze dwa miesiące tego roku tego roku potwierdziły, że mimo grypy ptaków polski handel […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Dobre perspektywy globalnego popytu na mięsoDobre perspektywy globalnego popytu na mięso Struktura produkcji mięsa w naszym kraju zmienia się zgodnie z tendencjami obserwowanymi na świecie, a Polska jest kluczowym […]
  • Wzrasta produkcja mięsa drobiowegoWzrasta produkcja mięsa drobiowego Na początku 2017 roku produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej wzrosła o 1,6%, w tym samym czasie w Polsce wzrost wyniósł […]
  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Wizyta sekretarza stanu w ChinachWizyta sekretarza stanu w Chinach W dniach 12-13 maja br. z wizytą w Pekinie przebywał sekretarz stanu Jacek Bogucki, będący w składzie oficjalnej delegacji Prezes Rady […]
  • Tak drogo dawno <br> nie było!Tak drogo dawno
    nie było!
    Ceny żywności wciąż rosną i są najwyższe od pięciu lat. Drożeją cukier, słodycze i mleko. Więcej płacimy również za warzywa i […]