Poniedziałek, 23 Października 2017 roku.

Parmezan na wagę złota

Jak donosi „La Repubblica” we Włoszech nasila się fala kradzieży słynnego sera Parmigiano-Reggiano, czyli parmezanu. W ciągu dwóch lat łupem złodziei padło 600 ton sera, wytwórcy inwestują w coraz lepsze systemy zabezpieczeń.

Konsorcjum Parmigiano Reggiano przyznaje, że w kradzieżach sera wyspecjalizowały się całe szajki, które mają nawet poparcie miejscowych struktur mafijnych. O tym jak sprawnie działają świadczy przykład z miejscowości Guastalla, gdzie w ciągu 4 minut skradziono z magazynu 68 ciężkich form sera, o wartości około 50000 euro. W tym przepadku nie pomógł nawet system alarmowy, złodzieje szybko go zablokowali.

Kradziony ser jest sprzedawany głównie na targach, część może trafiać do nielegalnego obrotu zagranicą.  W ciągu kilku tygodni łupem złodziei padło 1500 form dojrzewającego sera, każda o wartości 350 euro. Jak łatwo policzyć jest to bardzo dochodowy „interes” – zysk złodziei to ponad pól miliona euro.

Producenci zaczynają inwestować we wspólne magazyny, w których ser będzie nie tylko sezonowany i składowany, ale przede wszystkim pilnie strzeżony. W jednym z nich w miejscowości Montese niedaleko od Modeny znajdzie się miejsce dla 170 tysięcy form sera. A wszystko pod okiem strażników, kamer i wymyślnych alarmów.  

Źródło: La Repubblica

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Gratka dla seromaniakówGratka dla seromaniaków Długodojrzewający ser i dobre wino - to przepis na niejeden udany wieczór. Odpowiednio dobrany trunek do […]
  • Dobre przyprawy <br> to podstawaDobre przyprawy
    to podstawa
    Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku […]
  • Alchemia w kuchniAlchemia w kuchni Szczypta romantyzmu, odrobina czułości, domieszka rozkoszy, a jako afrodyzjak – miłość.  Nie tylko w maju, ale […]
  • Kierunek eksportowy – Japonia!Kierunek eksportowy – Japonia! Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej wzrosła w maju 2017 roku o 9 proc. w porównaniu z majem […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Polagra FoodPolagra Food Embargo, sytuacja na europejskich rynkach, a także rosnąca świadomość konsumencka sprawiają, że branża spożywcza nieustannie potrzebuje […]
  • Słodko nie będzieSłodko nie będzie W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]