Poniedziałek, 22 Stycznia 2018 roku.

Parmezan na wagę złota

Jak donosi „La Repubblica” we Włoszech nasila się fala kradzieży słynnego sera Parmigiano-Reggiano, czyli parmezanu. W ciągu dwóch lat łupem złodziei padło 600 ton sera, wytwórcy inwestują w coraz lepsze systemy zabezpieczeń.

Konsorcjum Parmigiano Reggiano przyznaje, że w kradzieżach sera wyspecjalizowały się całe szajki, które mają nawet poparcie miejscowych struktur mafijnych. O tym jak sprawnie działają świadczy przykład z miejscowości Guastalla, gdzie w ciągu 4 minut skradziono z magazynu 68 ciężkich form sera, o wartości około 50000 euro. W tym przepadku nie pomógł nawet system alarmowy, złodzieje szybko go zablokowali.

Kradziony ser jest sprzedawany głównie na targach, część może trafiać do nielegalnego obrotu zagranicą.  W ciągu kilku tygodni łupem złodziei padło 1500 form dojrzewającego sera, każda o wartości 350 euro. Jak łatwo policzyć jest to bardzo dochodowy „interes” – zysk złodziei to ponad pól miliona euro.

Producenci zaczynają inwestować we wspólne magazyny, w których ser będzie nie tylko sezonowany i składowany, ale przede wszystkim pilnie strzeżony. W jednym z nich w miejscowości Montese niedaleko od Modeny znajdzie się miejsce dla 170 tysięcy form sera. A wszystko pod okiem strażników, kamer i wymyślnych alarmów.  

Źródło: La Repubblica

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Włoskie trufle <br> coraz tańszeWłoskie trufle
    coraz tańsze
    Spadają ceny trufli na ich giełdzie w miejscowości Acqualagna w regionie Marche we Włoszech. To jedyna w tym kraju instytucja, […]
  • Dieta bez nabiału<br> może powodować niedobory wapnia?Dieta bez nabiału
    może powodować niedobory wapnia?
    Dieta, w której trzeba wyeliminować mleko i jego przetwory może być szczególnie trudna do wprowadzenia u dzieci. Jak […]
  • Gratka dla seromaniakówGratka dla seromaniaków Długodojrzewający ser i dobre wino - to przepis na niejeden udany wieczór. Odpowiednio dobrany trunek do […]
  • Sztuka wypieku pizzy<br> na liście UNESCO?Sztuka wypieku pizzy
    na liście UNESCO?
    2 miliony podpisów zebrano we Włoszech pod deklaracją wsparcia dla zabiegów o to, aby sztuka neapolitańskich piekarzy […]
  • Dobre przyprawy <br> to podstawaDobre przyprawy
    to podstawa
    Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku […]
  • Eko wysokiej jakościEko wysokiej jakości Rosnące zainteresowanie żywnością ekologiczną, powstającą na bazie lokalnych produktów i surowców, to wyzwanie dla małych […]
  • Masło – towar luksusowyMasło – towar luksusowy Ceny masła wzrosły rekordowo. Kostka, w zależności od regionu, podrożała o kilkadziesiąt procent. Przeciętne ceny tego produktu we […]