Sobota, 21 Października 2017 roku.

Orzechy ziemne dla zdrowego serca

Jedzenie orzeszków ziemnych jako dodatek do posiłków przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na choroby krążenia – to wniosek płynący z badań międzynarodowego zespołu naukowców. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „Journal of Nutrition”.

Naukowcy badali wzrost poziomu lipidów (głównie trójglicerydów i cholesterolu) we krwi osób, które niedawno zjadły obfity posiłek o dużej zawartości tłuszczów. Okazało się, że u mężczyzn, którzy w trakcie posiłku zjedli także 85 gram orzeszków ziemnych, wzrost lipidów we krwi był znacznie mniejszy i krótkotrwały w porównaniu z grupą kontrolną, która nie podjadała orzeszków. Duża ilość lipidów we krwi przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób krążenia, które już teraz są główną przyczyną zgonów na całym świecie. 

Jak zauważyła nadzorująca badania profesor Penny Kris-Etherton z Pennsylvania State University: „Zwykle po posiłku obserwujemy zwiększoną sztywność tętnic, która jednak nie była obserwowana u osób jedzących orzeszki ziemne.”. Zwiększona sztywność tętnic w połączeniu z wysokim poziomem lipidów we krwi przyczynia się do stopniowego zwężania światła naczyń krwionośnych, co w konsekwencji zmusza serce do wzmożonego wysiłku i w dłuższej perspektywie prowadzi do jego niewydolności.  

W badaniu, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Journal of Nutrition” wzięło udział 15 mężczyzn, którzy jedli posiłki z dodatkiem mączki ze zmielonych orzeszków ziemnych. Grupa kontrolna jadła posiłki o podobnej wartości odżywczej, jednak bez udziału orzeszków. Następnie uczestnikom czterokrotnie (po 30, 60, 120 i 240 minutach) badano poziom lipidów we krwi, a także przepływ krwi przez tętnice. Wyniki badań wskazują, że u osób jedzących orzeszki wzrost poziomu trójglicerydów we krwi był o jedną trzecią niższy w porównaniu z grupą kontrolną. Wcześniejsze badania dowiodły, że orzeszki ziemne redukują ilość cholesterolu we krwi (szczególnie jego „złej” frakcji – LDL). Chociaż to dopiero wstępna faza badań, naukowcy już teraz zachęcają do stałego włączenia orzeszków do diety. W przyszłości badaniami planuje się objąć większą grupę osób, w tym kobiety.

Źródło: Pennsylvania State University

Artykuły powiązane

  • Olej kokosowy <br> jest niezdrowyOlej kokosowy
    jest niezdrowy
    Zawierający dużo tłuszczów nasyconych olej kokosowy jest co najmniej równie niezdrowy co smalec, tłuszcz wołowy i masło - […]
  • Nasiona czarnuszki – źródło witamin <br> i minerałówNasiona czarnuszki – źródło witamin
    i minerałów
    Coraz częściej na liście produktów o cennych właściwościach leczniczych można znaleźć nasiona. Szlaki przecierały nasiona chia, […]
  • Co wiemy <br> o truskawkach?Co wiemy
    o truskawkach?
    Truskawki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych letnich owoców! To również cudowne wspomnienie dzieciństwa... […]
  • Alchemia w kuchniAlchemia w kuchni Szczypta romantyzmu, odrobina czułości, domieszka rozkoszy, a jako afrodyzjak – miłość.  Nie tylko w maju, ale […]
  • Jajko niespodziankaJajko niespodzianka Jajka to prawdziwy skarb natury, ponieważ zawierają niemal wszystkie kluczowe dla człowieka witaminy i mikroelementy oraz wysokiej […]
  • Oliwa z oliwek <br> ma działanie przeciwmiażdżycoweOliwa z oliwek
    ma działanie przeciwmiażdżycowe
    Oliwa z oliwek działanie przeciwmiażdżycowe zawdzięcza polifenolowi o nazwie hydroksytyrozol, który działa przeciwutleniająco - […]
  • Tłuszcz palmowy – <br> mity i faktyTłuszcz palmowy –
    mity i fakty
    Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem […]
  • Cholesterol z jajek – to nie problemCholesterol z jajek – to nie problem Chociaż jedno kurze jajko zawiera dopuszczalną dzienną dawkę cholesterolu, to zdrowa osoba może bez obaw zjeść w ciągu doby trzy jajka, […]