Czwartek, 26 Kwietnia 2018 roku.

Mniejsze zyski przetwórców ryb

Pogarsza się kondycja finansowa przetwórców ryb – wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W okresie trzech kwartałów 2017 r. duże zakłady osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej.

W okresie styczeń-listopad 2017 roku, połowy ryb na Bałtyku wyniosły 126,4 tys. ton i były o 4,2% mniejsze niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyły się połowy szprotów (o 13,9% do 66,6 tys. ton) oraz łososi (2,2-razy do 4,5 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 32,0% do 6,3 tys. ton, storni o 28,2% do 10,3 tys. ton, a śledzi o 6,3% do 38,3 tys. ton.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec listopada 2017 r. wyniosło: dla szprotów 87,8%, dla śledzi 70,2%, dla dorszy 52,2%, a dla łososi 32,6%.

W okresie styczeń-październik 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób), wyniosła 356,6 tys. ton i była o 0,7% mniejsza niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Ograniczono przede wszystkim produkcję ryb wędzonych (o 18,0% do 59,1 tys. ton), w tym wędzonych łososi o 12,2% do 42,5 tys. ton. Wyraźnie zwiększono natomiast produkcję w grupie świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich (o 5,3% do 50,5 tys. ton) oraz mrożonych filetów z ryb morskich (o 7,2% do 26,8 tys. ton).

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,8% do 185,4 tys. ton, w tym najmocniej przetworów z makreli (o 13,4% do 13,1 tys. ton). Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (85,6 tys. ton, wzrost o 0,1%).

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb. W okresie trzech kwartałów 2017 roku, duże zakłady (62 jednostki o zatrudnieniu powyżej 49 osób) osiągnęły zysk netto w wysokości 69,8 mln zł wobec 94,6 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. Było to między innymi wynikiem wzrostu kosztów materiałowo-surowcowych (o 11,9% do 5,81 mld zł). Przychody ogółem zwiększyły się o 15,4% do 8,52 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 16,8% do 7,30 mld zł.

Zdecydowanie wyższe było tempo wzrostu przychodów uzyskiwanych ze sprzedaży eksportowej (wzrost o 18,3% do 4,84 mld zł) niż realizowanej w kraju (wzrost o 13,9% do 2,46 mld zł). Nakłady inwestycyjne zwiększono o 26% do 129 mln zł.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Spożycie ryb<br> w Polsce spadłoSpożycie ryb
    w Polsce spadło
    Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Polacy […]
  • Cięcie kwot połowowychCięcie kwot połowowych Komisja Europejska zaproponowała kolejne ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku. Według nowych przepisów, które […]
  • Jemy za mało rybJemy za mało ryb Tylko 8 proc. Polaków spożywa porcję ryby dwa razy w tygodniu. Daleko nam do rekordzistów w ich konsumpcji, czyli […]
  • Polska wiśnią stoiPolska wiśnią stoi Polska znajduje się w czołówce największych producentów wiśni na świecie. Jak wynika z danych FAO, udział Polski w […]
  • Jesiotr made <br> in PolandJesiotr made
    in Poland
    Naukowcy zamierzają przywrócić do polskich rzek jesiotra ostronosego w ciągu kilkunastu lat. Ten gatunek ryby praktycznie […]
  • Wielu producentów żywności jest niewypłacalnychWielu producentów żywności jest niewypłacalnych Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł - wynika z raportu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji […]
  • Ryba jako marka regionuRyba jako marka regionu Dziedzictwo kulinarne w Polsce jest niezwykle różnorodne. Każdy region naszego kraju może się poszczycić własną specyfiką w […]
  • Inspekcja Handlowa skontrolowała rybyInspekcja Handlowa skontrolowała ryby Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 […]