Poniedziałek, 23 Października 2017 roku.

Mniej soli, cukru i tłuszczów w żywności

Ponad stu przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej uczestniczyło 30 marca br. w konferencji na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru oraz tłuszczów w produktach spożywczych. To pierwsza z czterech konferencji szkoleniowych zorganizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Konferencja szkoleniowa dla pracowników sektora publicznego odbyła się w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w Warszawie.  W ramach spotkań o podobnej tematyce zaplanowano jeszcze trzy konferencje szkoleniowe dla przedstawicieli przemysłu spożywczego. Projekt jest finansowany z budżetu Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Cykl wykładów dotyczy „Upowszechniania wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.

W czasie konferencji eksperci IŻŻ przedstawili aktualne zalecenia i rekomendacje żywieniowe dla mieszkańców kraju, zgodne z nową Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Następnie szczegółowo omówiono składniki żywności, które spożywane w nadmiarze są największym zagrożeniem dla zdrowia człowieka.

„Nauka dysponuje dziś mocnymi dowodami na to, że nieprawidłowa dieta jest jednym z kluczowych czynników ryzyka leżących u podstaw rozwoju epidemii tzw. chorób cywilizacyjnych. Oznacza to, że w skali populacyjnej, dzięki poprawie sposobu żywienia moglibyśmy uniknąć setek tysięcy zachorowań na choroby układu krążenia (nadciśnienie, zawały, udary), nowotwory, cukrzycę, otyłość i wiele groźnych powikłań.” – to słowa prof. Mirosława Jarosza, dyrektora IŻŻ, które doskonale oddają znaczenie tematyki konferencji.

Źródło: IŻŻ

Artykuły powiązane

  • Konferencja szkoleniowa IŻŻ – 6 czerwcaKonferencja szkoleniowa IŻŻ – 6 czerwca 6 czerwca br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbędzie się konferencja szkoleniowa na temat korzyści zdrowotnych i […]
  • Konferencja szkoleniowa IŻŻ – 31 majaKonferencja szkoleniowa IŻŻ – 31 maja 31 maja br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbędzie się konferencja szkoleniowa na temat korzyści zdrowotnych i […]
  • Bezpieczne grillowanieBezpieczne grillowanie Od wiosny do jesieni lubimy spędzać czas w gronie rodziny i znajomych na świeżym powietrzu. Lubimy też obiady pod […]
  • Polacy czytają etykietyPolacy czytają etykiety Po zrealizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej pod hasłem „Mniej cukru, soli […]
  • Zasady <br> zdrowego żywieniaZasady
    zdrowego żywienia
    Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego […]
  • Dietą w rakaDietą w raka Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko […]
  • Zamiast kanapki <br> z wędliną zjedz garść <br> fasoli lub orzechówZamiast kanapki
    z wędliną zjedz garść
    fasoli lub orzechów
    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na […]
  • Gorzka czekolada dla zdrowiaGorzka czekolada dla zdrowia Rośnie liczba danych naukowych o korzystnym dla zdrowia wpływie flawonoidów - związków występujących […]