Sobota, 21 Kwietnia 2018 roku.

Mniej pestycydów, wydajność ta sama

Jak wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w „Nature Plants” w lutym 2017 roku, możliwe jest znaczne ograniczenie ilości stosowanych w uprawach pestycydów, bez zmniejszenia wydajności produkcji oraz jej rentowności.

Wyniki badań zostały opracowane na podstawie danych pozyskanych z 946 dużych gospodarstw rolnych, prowadzących uprawy konwencjonalne, różniących się ilością zużycia pestycydów oraz sposobami realizacji praktyk rolniczych. Naukowcy z Instytutu Rolniczego INRA we Francji badali zależność pomiędzy poziomem stosowania pestycydów, a rentownością.

Wyniki analiz wyraźnie wskazują, że zależność pomiędzy częstotliwością zabiegów fitosanitarnych, a wydajnością i rentownością produkcji rolnej jest związana również z warunkami produkcji takimi jak: rodzaj gleby, klimat, dostęp do systemów nawadniania i odpowiedni dobór odmian. Istotne jest także zróżnicowanie produkcji rolnej oraz zachowanie odpowiednich terminów siewu.  

Biorąc pod uwagę wszystkie te elementy, wyniki badań wskazują, że w 94% spośród analizowanych gospodarstw możliwe jest zmniejszenie zużycia pestycydów przy utrzymaniu tej samej lub wręcz podwyższeniu wydajności produkcji. Dodatkowo w przypadku 78% gospodarstw zabieg ten pozwoli utrzymać tą samą rentowność produkcji, a nawet w sprzyjających okolicznościach może spowodować zwiększenie zysków.

Ponadto naukowcy z francuskiego instytutu rolniczego INRA sugerują, że w skali globalnej zużycie pestycydów może spaść aż o 30%, jeśli standard ten zostanie wprowadzony wyłącznie w gospodarstwach, w których nie wpłynie on negatywnie na wydajność i rentowność produkcji. Z pewnością dostosowanie praktyk rolniczych jest procesem długotrwałym. To wyzwanie, wymagające udzielenia rolnikom wsparcia i przekazania im niezbędnej fachowej wiedzy, jednak dla poprawy stanu środowiska naturalnego i zdrowia konsumentów żywności z pewnością warto je podjąć.

Źródło: Réduire l’usage des pesticides en agriculture sans perte de performances

Artykuły powiązane

  • Czy warto kupować żywność ekologiczną?Czy warto kupować żywność ekologiczną? Ostatnio popularne stało się prowadzenie tzw. zdrowego trybu życia. Coraz większa część społeczeństwa przywiązuje dużą wagę do sposobu […]
  • Integrowana<br> produkcja roślinIntegrowana
    produkcja roślin
    Integrowana produkcja roślin (IP) to nowoczesny system uprawy, który uwzględnia oczekiwania konsumenta w stosunku do […]
  • Środki ochrony roślin – wiedza PolakówŚrodki ochrony roślin – wiedza Polaków Czym są środki ochrony roślin dla Polaków? Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin sprawdziło wiedzę Polaków na temat […]
  • Stanowisko MRiRW dot. neonikotynoidówStanowisko MRiRW dot. neonikotynoidów 10 maja br. przedstawiciele Greenpeace Polska złożyli w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi postulaty w sprawie wprowadzania zakazu […]
  • Komisja Europejska<br> o wodzieKomisja Europejska
    o wodzie
    Bez wystarczającej, dobrej jakości i łatwo dostępnej wody, europejska produkcja rolno-spożywcza może być zagrożona. Tymczasem około 44 […]
  • Światowy Dzień GlebyŚwiatowy Dzień Gleby Dostarcza pożywienia, biomasę oraz surowce. Służy jako platforma dla działalności człowieka. Odgrywa ogromną rolę jako naturalne […]
  • Dotacje<br> do inwestycji OSNDotacje
    do inwestycji OSN
    Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski o dotacje na inwestycje chroniące przed […]
  • WIORiN Gdańsk – komunikatWIORiN Gdańsk – komunikat Komunikat Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku w sprawie postępowania z […]