Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

KRIR chce zmian w uboju gospodarczym

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych realizując wniosek z VII posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił w dniu 27 marca 2017 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztofa Jurgiela, w sprawie zmiany przepisów uboju gospodarczego. 

Obecnie przeprowadzenie uboju gospodarczego może dokonywać osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje określone przepisem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz. U. 2004 nr 205 poz. 2102). Uboju świń, owiec, kóz w gospodarstwach dokonują wyłącznie osoby posiadające  kwalifikacje, o których mowa w § 3 ust. 1., czyli „Unieruchamianie, ogłuszanie, wykrwawianie lub uśmiercanie zwierząt bez wykrwawiania przeprowadzają osoby, które:

  1. Ukończyły 18 lat;
  2. Posiadają wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe;
  3. Odbyły szkolenie teoretyczne oraz trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym, pod stałym nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.”

Przepisy ww. rozporządzenia są trudne do realizacji w praktyce, gdyż jest bardzo mało osób posiadających odpowiednie kwalifikacje, a firmy dokonywujące uboju nie chcą przyjmować praktykantów. Ubój na potrzeby własne to tradycja, a wprowadzone przepisy prowadzą do utrudnień dla rolników zwłaszcza dla prowadzących małe gospodarstwa rodzinne.

W związku z powyższym, Zarząd Krajowej Rady Izb na wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się o skrócenie wymaganego czasu praktyki i uznanie osób, które wcześniej przeprowadzały ubój gospodarczy, a obecnie nie posiadają wymaganych  kwalifikacji za osoby uprawnione do jego przeprowadzania.

Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close