Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

Kontrolerzy
ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywności

Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy będą sprawdzać przede wszystkim, czy unijny model – w praktyce, chroni produkty przed zagrożeniami chemicznymi.

Żywność narażona na trzy rodzaje zagrożeń: fizyczne, biologiczne i właśnie  chemiczne. ETO skoncentruje się na systemie kontroli tych ostatnich zagrożeń – substancji trujących, które występują w pożywieniu naturalnie lub są do niego dodawane w procesie produkcji żywności lub podczas kontaktu z nią. To m.in. środki myjące, pestycydy i niektóre metale. Kontrolerzy przeprowadzą wywiady z personelem Komisji Europejskiej i właściwych agencji Unii Europejskiej, a także konsultacje z podmiotami z sektora spożywczego. Wizyty odbędą się w Holandii, Słowenii i we Włoszech (Liguria).                   

Publikacja sprawozdania z kontroli planowana jest pod koniec 2018 r.

Dokument ten, wejdzie w skład cyklu sprawozdań ETO dotyczących różnych aspektów łańcucha dostaw żywności: jej marnotrawienia (opublikowane w styczniu 2017 r.), dobrostanu zwierząt (w trakcie opracowywania) oraz żywności ekologicznej (planowana publikacja w br.).

Budżet wydatków Wspólnoty w obszarze bezpieczeństwa żywności i paszy, zdrowia zwierząt, dobrostanu zwierząt i zdrowia roślin na lata 2014-2020 wynosi 1,89 mld euro.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ekoprodukt<br> czy ekopodróbka?Ekoprodukt
    czy ekopodróbka?
    Kontrola sytemu kontroli! Unijni eksperci sprawdzą, czy system kontroli żywności ekologicznej jest odpowiedni, ponieważ produkty […]
  • Zmiany na rynku ekożywnościZmiany na rynku ekożywności Od 2021 roku w kraju będą obowiązywać nowe zasady dotyczące ekożywności. To efekt reformy systemu rolnictwa ekologicznego na […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Eko wysokiej jakościEko wysokiej jakości Rosnące zainteresowanie żywnością ekologiczną, powstającą na bazie lokalnych produktów i surowców, to wyzwanie dla małych […]
  • Konferencja „Jakość<br> i bezpieczeństwo żywności”Konferencja „Jakość
    i bezpieczeństwo żywności”
    20 maja obchodzony jest Dzień Normalizacji Polskiej. Z tej okazji Polski Komitet Normalizacyjny corocznie organizuje […]
  • Nowa certyfikacja <br> na rynku ekoNowa certyfikacja
    na rynku eko
    Rynek produktów ekologicznych w Unii Europejskiej dynamicznie się rozwija, ale system ich kontroli jest ułomny. Ma się to […]
  • ​Ekostandardy​Ekostandardy Na ten moment producenci ekologiczni czekali od dawna. Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski […]
  • Widmo grypy ptakówWidmo grypy ptaków Drób znowu powinien być utrzymywany w zamknięciu. Służby weterynaryjne apelują także o karmienie zwierząt pod dachem. Zwiększyło […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close