, 18 Lutego 2018 roku.

Konkurencja
na rynku wieprzowiny

Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę odegra rynek chiński, który po 20 proc. spadku popytu na mięso wieprzowe w ubiegły roku, zwiększy go o około 6 proc. w bieżącym roku – wynika z prognoz Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. 

Wzrost światowego eksportu wieprzowiny w pierwszym kwartale br. nastąpi dzięki zwiększeniu dostaw głównie z USA, Kanady i Brazylii. Spadek chińskiego popytu na import wieprzowiny o 20 proc. w ubiegłym roku, stworzył zagrożenie nadpodaży na rynkach światowych. Według prognoz, import tego rodzaju mięsa na rynek chiński w 2018 r. wzrośnie o około 6 proc. 

Wysokie ceny wieprzowiny w Chinach w pierwszym kwartale br., zostaną utrzymane na skutek niższej lokalnej podaży. Jest ona związana ze zmianą przepisów ochrony środowiska i restrukturyzacji sektora produkcji trzody chlewnej.

Producenci trzody chlewnej w Unii Europejskiej, w okresie dobrej koniunktury w ubiegłym roku, zwiększyli pogłowie świń, co przełoży się na wzrost produkcji w 2018 roku i utrzymaniem stosunkowo niskich cen, a to z kolei wpłynie na wzrost konsumpcji i eksportu, głównie na rynki azjatyckie. 

Niemcy, Hiszpania, Dania i Holandia eksportują łącznie 75 proc. wieprzowiny z UE do Chin. Według prognozy Hiszpania wyprzedzi Niemcy i stanie się liderem eksportowym na rynku chińskim, a łączny wywóz tego rodzaju mięsa z UE do końca roku wzrośnie o 2,5 proc.

Już teraz niektóre firmy z UE inwestują w sektor przetwórczy w Chinach, aby zapewnić sobie możliwość eksportu wieprzowiny na ten rynek. W Stanach Zjednoczonych przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w 2018 r. wzrośnie o 4,3 proc., a eksport aż o 10 proc. Jednocześnie uruchomiony został dodatkowy eksport, który spowodował większy popyt na tuczniki i przyczynił się do wzrostu cen żywca. Brazylia, po nałożonym przez Rosję zakazie importu, może odegrać znaczącą rolę jako eksporter wieprzowiny do Chin. Przewiduje się, że kraj ten w 2018 r. zwiększy eksport do Chin nawet o 20 proc.

Dane: Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Import wieprzowiny wzrośnieImport wieprzowiny wzrośnie Import wieprzowiny na świecie do 2030 r. zwiększy się o 560 tys. ton i wyniesie 8,4 mln ton. Prognozowany wzrost będzie jednak […]
  • Europejskie<br> rynki rolneEuropejskie
    rynki rolne
    Sytuacja na rynkach rolnych i debata o przyszłości WPR – to główne tematy posiedzenia Rady ds. Rolnictwa i […]
  • Kongres 590 zbliża<br> się wielkimi krokamiKongres 590 zbliża
    się wielkimi krokami
    W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Sytuacja na rynku wieprzowinySytuacja na rynku wieprzowiny Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel zapowiedział, że zwróci się do Komisji Europejskiej o pomoc dla hodowców świń w […]
  • Będzie taniej?Będzie taniej? W IV kw. dynamika cen żywności na poziomie 4 proc. rdr – wynika z miesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Pogłowie świń<br> w Polsce wzrośniePogłowie świń
    w Polsce wzrośnie
    Jak wynika z prognoz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), pogłowie trzody chlewnej w Polsce w 2017 roku, wzrośnie […]