Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

Konferencja szkoleniowa IŻŻ – 31 maja

31 maja br. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbędzie się konferencja szkoleniowa na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych wynikających ze zmniejszenia zawartości soli, cukru i stosowania różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych. Konferencja skierowana jest do przedstawicieli branży mleczarskiej, mięsnej i rybnej.

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła organizuje cykl Konferencji Szkoleniowych w ramach Narodowego Programu Zdrowia pt. „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”. Celem cyklicznych spotkań jest podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych oraz stymulacja przemysłu spożywczego do modyfikacji receptur (reformulacji) produktów żywnościowych w zakresie zawartości soli, cukru, a także jakości stosowanych tłuszczów, co ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia społeczeństwa.

Konferencja odbędzie się 31 maja 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 10:00 – 15:30 (rejestracja od godz. 09:30). Zgłoszenia uczestników przyjmowane są do dnia 12 maja br., można je wysyłać @ na adres: konferencjanpz2@izz.waw.pl lub telefonicznie: 22 55 09 799.

Program konferencji 31 maja 2017 r.

  • 09:00 – 10:00 Rejestracja uczestników  

SESJA 1

  • 10:00 – 10:10 Powitanie uczestników konferencji – dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, z-ca Dyrektora IŻŻ; dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
  • 10:10 – 10:30 Tłuszcze roślinne versus tłuszcze zwierzęce w profilaktyce chorób układu krążenia – prof. dr hab. med. Wiktor.B. Szostak; prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska
  • 10:30 – 10:50 Ryby i oleje rybne w prewencji kardiologicznej –  prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz – Latoszek
  • 10:50 – 11:10 Niedokrwistość z niedoboru żelaza, jak zapobiegać? – dr n. med. Agnieszka Jarosz
  • 11:10 – 11:30 Zalecenia dotyczące spożycia tłuszczu i kwasów tłuszczowych – nowe wyzwania dla przemysłu spożywczego – dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ
  • 11:30 – 11:50 Przerwa na kawę

SESJA 2

  • 11:50 – 12:10 Reformulacja produktów spożywczych w świetle prac High Level Group UE – mgr Wojciech Kłys
  • 12:10 – 12:30 Mleko – niezbędny składnik diety w każdym wieku, chude czy pełnotłuste? – prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
  • 12:30 – 12:50 Zdrowe żywienie – wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego, edukacji – prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
  • 12:50 – 13:30 Przerwa na lunch

SESJA 3

  • 13:30 – 13:50 Ryby i przetwory rybne – wartość odżywcza i rola w diecie Polaków – dr inż. Anna Wojtasik
  • 13:50 – 14:10 Mięso i przetwory mięsne – skład i wartość odżywcza – dr inż. Beata Przygoda; prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
  • 14:10 – 14:30 Odchudzanie z głową – wykorzystanie produktów po reformulacji – dr n. med. Lucyna Pachocka
  • 14:30 – 15:30 Obrady z aktywnym udziałem przemysłu spożywczego. Dyskusja: reformulacja produktów, możliwości, bariery
  • 15:30 Zakończenie konferencji

 

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close