, 18 Lutego 2018 roku.

Jogurt na osteoporozę

Według badań przeprowadzonych przez Trinity College w Dublinie wzrost spożycia jogurtu przyczynia się do znacznego zmniejszenia wystąpienia ryzyka osteoporozy u osób starszych.

Osteoporoza jest chorobą przewlekłą związaną ze zmniejszeniem wytrzymałości kości i zwiększonym ryzykiem ich złamania. Szacuje się, że rocznie w Europie wydaje się ponad 650 milionów euro na leczenie złamań kości, będących bezpośrednim skutkiem choroby.

Badania przeprowadzone przez Trinity College we współpracy z ze Szpitalem St. James w Dublinie oraz Uniwersytetem w Ulsterze dotyczyło ponad 5000 osób starszych. Na początku naukowcy przeanalizowali różne czynniki ryzyka wpływające na osłabienie kości, m.in.: aktywność fizyczną, wskaźnik masy ciała (BMI), funkcjonowanie nerek, spożywanie nabiału, stosowanie suplementacji wapnia i witaminy D, palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu itd. Informacje dotyczące częstotliwości spożycia jogurtu pozyskano dzięki analizie kwestionariuszy, gdzie badani mogli wybrać: brak spożycia, spożycie 2-3 razy w tygodniu lub spożycie więcej niż jednej porcji dziennie.  

Następnie u 1057 kobiet i 763 mężczyzn zbadano gęstość mineralną kości (BMD), a u kolejnych 3944 osób mierzono ich sprawność fizyczną. Analiza wyników wykazała, że wzrost spożycia jogurtu przynajmniej o jedną porcję tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy u mężczyzn o 52%, a u kobiet o 39%. Ponadto zmniejszeniu ryzyka zachorowania sprzyjało przyjmowanie suplementów wapnia i witaminy D. Ankietowani, którzy spożywali więcej jogurtu mieli też większą gęstość kości (o prawie 4%) i byli sprawniejsi. U mężczyzn, którzy spożywali najwięcej jogurtu (ponad 1 porcja dziennie) stwierdzono o 9,5% mniej złamań w porównaniu panami, którzy w ogóle nie jedli jogurtu. Jak stwierdziła dr Miriam Casey – konsultant badania ze Szpitala St. James: „Wyniki jednoznacznie wskazują, że wpływ na zdrowie kości ma spożycie stosunkowo taniego produktu żywnościowego, jakim jest jogurt. Wciąż jednak nie znamy wszystkich mechanizmów które na to wpływają”.  

Źródło: www.sciencedaily.com

Artykuły powiązane