Sobota, 26 Maja 2018 roku.

Jaja są zdrowe!

Jedzenie jaj nie sprzyja chorobom układu krążenia, nie pogarsza także stanu cukrzyków – to wynik badań australijskich naukowców.  Jak wynika z ich analizy, możemy je jeść do woli, są korzystne dla naszego zdrowia.

Badacze z University of Sidney sprawdzili wpływ jaj na ryzyko chorób układu krążenia. Zaplanowali projekt z udziałem prawie 130 osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2.

W ramach badań, część uczestników przez rok zjadała 12 jaj tygodniowo, a część mniej niż dwa. W pierwszym, trzymiesięcznym okresie ochotnicy mieli za zadanie utrzymać stałą wagę, po czym przez kolejne trzy miesiące, przy tej samej liczbie zjadanych jajek, żywili się według diety nacelowanej na obniżenie masy ciała. Po zakończeniu tego etapu, jeszcze przez 6 miesięcy badacze obserwowali ochotników, którzy nadal przestrzegali umówionej liczby zjadanych jaj. Jaja nie spowodowały żadnych niepożądanych skutków. Na żadnym etapie naukowcy nie zauważyli między dwiema grupami różnic w markerach chorób układu krążenia. Co więcej, obie grupy uzyskały podobny spadek masy ciała, który trwał jeszcze po zakończeniu nakierowanej na chudnięcie fazy.

Uzyskane wyniki badań, mają znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. i nią zagrożonych, ale dla wszystkich konsumentów. Jedzenie jaj może przynieść wiele korzyści, ponieważ zawierają one białko i mikroskładniki, które są ważne dla zdrowia.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close