Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

Imbir dla zdrowych jelit

Imbir jest powszechnym składnikiem kuchni azjatyckiej i indyjskiej, znanym ze swoich właściwości leczniczych. Ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie „Journal of Food Science” dowodzą, że wyciąg z jego korzenia może być stosowany jako żywność funkcjonalna.

Imbir to roślina pochodząca z zachodniej części Oceanii, która jest powszechnie uprawiana w Azji (od ponad 3000 lat), jako roślina lecznicza a zarazem przyprawa. Korzeń tej rośliny może być spożywany w postaci świeżej (składnik dań) lub suszonej i sproszkowanej (przyprawa) a także w formie soku, będącego dodatkiem do napojów.  

Związki fenolowe zawarte w roślinie przyczyniają się do złagodzenia podrażnień żołądkowo-jelitowych, stymulują wytwarzanie śliny i żółci oraz hamują skurcze żołądka. Żucie korzenia imbiru to znany od dawna, naturalny środek likwidujący nudności. Roślina ma także właściwości rozgrzewające, dlatego jest częstym składnikiem herbatek owocowych pijanych w zimie. Mniej znane są jego właściwości przeciwbólowe, jednak jak dowiodły badania na Uniwersytecie w Georgii, codzienne spożywanie imbiru zmniejsza ból mięśni wywołany wysiłkiem.  

Chociaż zdrowotne właściwości imbiru znane były od dawna, naukowcy wciąż nie wyjaśnili mechanizmu działania związków biologicznie czynnych zawartych w roślinie. Ostatnio zbadano wpływ ekstraktu imbiru na komórki linii Caco-2 (to specjalna linia komórek nowotworowych hodowana in vitro, imitująca ludzki nabłonek jelitowy). W trakcie doświadczenia komórki poddano działaniu ekstraktu imbiru, a następnie wystawiono na działanie mieszaniny związków powodujących stany zapalne. Następnie oceniono działanie przeciwzapalne i ochronne wyciągu z imbiru i zgodnie z oczekiwaniami dowiedziono jego właściwości leczniczych. Nauka potwierdziła to, co medycyna ludowa wiedziała od dawna. Jednak to zaledwie pierwszy krok do pełnego wyjaśnienia mechanizmu działania wyciągu z imbiru. Dalsze badania mogą przyczynić się do opracowania nowych leków bazujących na związkach czynnych zawartych w tej roślinie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby imbir na stałe zagościł na naszych stołach jako smaczna przyprawa a zarazem żywność funkcjonalna.

Źródło: www.medicalnewstoday.com

Artykuły powiązane

  • Imbir – przyprawa, która leczyImbir – przyprawa, która leczy Imbir jest jedną z najchętniej stosowanych, świątecznych przypraw korzennych. Czy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie Święta […]
  • Co wiesz o anyżu?Co wiesz o anyżu? Korzenny, piekący i jednocześnie słodkawy, to najlepsze określenia smaku anyżu. Jedni go kochają, inni nie znoszą, ale jedno […]
  • Rolnictwo zrównoważone priorytetemRolnictwo zrównoważone priorytetem Stosowanie dobrych praktyk w ochronie roślin to pierwszy krok do zrównoważonej produkcji rolnej - wskazują przedstawiciele […]
  • Alergeny na talerzuAlergeny na talerzu Alergie pokarmowe wydają się być zmorą naszych czasów. Dlatego tak ważne jest, by konsument był świadomy, jakie składniki […]
  • Glifosat<br> przed komisjąGlifosat
    przed komisją
    Europoseł Bolesław Piecha (PiS) został wiceprzewodniczącym komisji śledczej Parlamentu Europejskiego ds. unijnej procedury wydawania […]
  • Roślinniejemy!Roślinniejemy! 57,8 proc. Polaków planuje ograniczyć konsumpcję produktów mięsnych na rzecz ich roślinnych alternatyw - wynika z sondażu […]
  • Koper? Nie, <br> to barszcz SosnowskiegoKoper? Nie,
    to barszcz Sosnowskiego
    Zdziczały barszcz Sosnowskiego, wyglądem przypominający wyrośnięty koper występuje na terenie całej Polski. Kontakt z tą rośliną jest […]
  • Naturalna odpornośćNaturalna odporność Kiedy w 1929 roku Aleksander Fleming odkrył penicylinę, w medycynie i weterynarii rozpoczęła się nowa era. Antybiotyki zaczęto dodawać […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close