, 18 Lutego 2018 roku.

Imbir dla zdrowych jelit

Imbir jest powszechnym składnikiem kuchni azjatyckiej i indyjskiej, znanym ze swoich właściwości leczniczych. Ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie „Journal of Food Science” dowodzą, że wyciąg z jego korzenia może być stosowany jako żywność funkcjonalna.

Imbir to roślina pochodząca z zachodniej części Oceanii, która jest powszechnie uprawiana w Azji (od ponad 3000 lat), jako roślina lecznicza a zarazem przyprawa. Korzeń tej rośliny może być spożywany w postaci świeżej (składnik dań) lub suszonej i sproszkowanej (przyprawa) a także w formie soku, będącego dodatkiem do napojów.  

Związki fenolowe zawarte w roślinie przyczyniają się do złagodzenia podrażnień żołądkowo-jelitowych, stymulują wytwarzanie śliny i żółci oraz hamują skurcze żołądka. Żucie korzenia imbiru to znany od dawna, naturalny środek likwidujący nudności. Roślina ma także właściwości rozgrzewające, dlatego jest częstym składnikiem herbatek owocowych pijanych w zimie. Mniej znane są jego właściwości przeciwbólowe, jednak jak dowiodły badania na Uniwersytecie w Georgii, codzienne spożywanie imbiru zmniejsza ból mięśni wywołany wysiłkiem.  

Chociaż zdrowotne właściwości imbiru znane były od dawna, naukowcy wciąż nie wyjaśnili mechanizmu działania związków biologicznie czynnych zawartych w roślinie. Ostatnio zbadano wpływ ekstraktu imbiru na komórki linii Caco-2 (to specjalna linia komórek nowotworowych hodowana in vitro, imitująca ludzki nabłonek jelitowy). W trakcie doświadczenia komórki poddano działaniu ekstraktu imbiru, a następnie wystawiono na działanie mieszaniny związków powodujących stany zapalne. Następnie oceniono działanie przeciwzapalne i ochronne wyciągu z imbiru i zgodnie z oczekiwaniami dowiedziono jego właściwości leczniczych. Nauka potwierdziła to, co medycyna ludowa wiedziała od dawna. Jednak to zaledwie pierwszy krok do pełnego wyjaśnienia mechanizmu działania wyciągu z imbiru. Dalsze badania mogą przyczynić się do opracowania nowych leków bazujących na związkach czynnych zawartych w tej roślinie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby imbir na stałe zagościł na naszych stołach jako smaczna przyprawa a zarazem żywność funkcjonalna.

Źródło: www.medicalnewstoday.com

Artykuły powiązane

  • Imbir – przyprawa, która leczyImbir – przyprawa, która leczy Imbir jest jedną z najchętniej stosowanych, świątecznych przypraw korzennych. Czy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie Święta […]
  • Co wiesz o anyżu?Co wiesz o anyżu? Korzenny, piekący i jednocześnie słodkawy, to najlepsze określenia smaku anyżu. Jedni go kochają, inni nie znoszą, ale jedno […]
  • Alergeny na talerzuAlergeny na talerzu Alergie pokarmowe wydają się być zmorą naszych czasów. Dlatego tak ważne jest, by konsument był świadomy, jakie składniki […]
  • Parkinsonizm może zaczynać się w jelicieParkinsonizm może zaczynać się w jelicie Choroba Parkinsona związana z bakteriami zamieszkującymi jelito? Niewykluczone. Jeśli potwierdziłyby to kolejne badania, być może leki […]
  • Afrodyzjaki <br> dla każdegoAfrodyzjaki
    dla każdego
    Najstarszy zachowany przepis na miłosny eliksir pochodzi ze starożytnego Egiptu, a wśród składników zawiera suszone […]
  • Koper? Nie, <br> to barszcz SosnowskiegoKoper? Nie,
    to barszcz Sosnowskiego
    Zdziczały barszcz Sosnowskiego, wyglądem przypominający wyrośnięty koper występuje na terenie całej Polski. Kontakt z tą rośliną jest […]
  • Dzień pikantnych potrawDzień pikantnych potraw 16 stycznia nie powinniśmy żałować w kuchni ostrej papryki, czosnku czy tabasco. To święto pikanterii na talerzach. Wszystkie […]
  • Dobre przyprawy <br> to podstawaDobre przyprawy
    to podstawa
    Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku […]