Piątek, 25 Maja 2018 roku.

GIS ostrzega przed nasionami chia

Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia)w niektórych kategoriach środków spożywczych (np. jogurtów, deserów).

W opinii z 2009 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo całych i mielonych nasion chia. Dane toksykologiczne nie wskazują na potencjalne negatywne skutki zdrowotne dla ludzi związane ze spożyciem tych nasion w ilości do 5 %. Nasiona te zostały dopuszczone do zastosowania wyłącznie do pieczywa zgodnie z decyzją Komisji nr 2009/827/WE. 

W związku z rozszerzeniem zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej na rynku jako nowego składnika żywności w 2013 roku brytyjska firma wprowadzająca ten produkt do obrotu przedstawiła informacje na temat bezpieczeństwa nasion chia. Na podstawie tych informacji państwa członkowskie i Komisja Europejska zgodziły się na rozszerzenie zastosowań nasion szałwii hiszpańskiej do 10 % w:

– wyrobach piekarskich

– śniadaniowych przetworach zbożowych

– mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz

– w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.

W 2015 r. dozwolone zostało użycie nasion chia do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml.

Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach innych niż wymienione powyżej wymaga przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej określonej w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97 mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności.

Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna

Artykuły powiązane

  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Salmonella<br> znów atakujeSalmonella
    znów atakuje
    W ubiegłym roku w Polsce odnotowano nagły i wysoki, bo aż 90-proc. wzrost zgłoszeń zgonów z powodu salmonellozy. Jak wynika z […]
  • Przywóz żywności <br> na własny użytekPrzywóz żywności
    na własny użytek
    Ze względu na ryzyko wprowadzenia chorób do Unii Europejskiej istnieją surowe procedury dotyczące wprowadzania niektórych […]
  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Czechy: pestycydy<br> w jabłkach z PolskiCzechy: pestycydy
    w jabłkach z Polski
    Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa (SZPI) poinformowała w poniedziałek o wykryciu pestycydów w jabłkach […]
  • Fakty i mity <br> o dodatkach <br> do żywnościFakty i mity
    o dodatkach
    do żywności
    Dlaczego mówi się, że dodatki do żywności są bezpieczne, a gdy czytamy o niektórych barwnikach okazuje się, że mają zły […]
  • Superfoods, <br> czyli superjedzenie!Superfoods,
    czyli superjedzenie!
    Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, […]
  • Czy to koniec glifosatu?Czy to koniec glifosatu? Komisja Europejska chce przedłużyć o 10 lat zgodę na stosowanie glifosatu. Nie wyklucza jednak zmiany propozycji w sprawie autoryzacji […]