Poniedziałek, 18 Grudnia 2017 roku.

EFSA zbada cukier w żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ma zamiar zbadać dzienne spożycie cukru ze wszystkich źródeł w żywności. Badania prowadzone na wniosek państw skandynawskich zakończą się w 2020 roku.

Przekrojowe badania będą obejmowały wszystkie źródła cukrów w żywności: sacharozę, fruktozę, glukozę, hydrolizaty skrobi oraz syrop glukozowo-fruktozowy (ang. high fructose syrup – HFS) i inne substancje dodawane podczas wytwarzania i przygotowywania żywności. Nadmierne spożycie cukrów jest niekorzystne dla zdrowia i ma istotną rolę w rozwoju wielu chorób niezakaźnych takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego, dna moczanowa, kamica nerwowa, próchnica i niektóre rodzaje nowotworów. W swoich badaniach EFSA uwzględni wpływ cukrów na poszczególne grupy wiekowe.

Wnioski płynące z badań pomogą wprowadzić w życie nowe zalecenia dotyczące dziennego spożycia cukrów, co powinno się przyczynić do obniżenia ilości cukrów dodawanych do żywności. Jak powiedziała Annica Sohlström, Dyrektor Generalna Szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności: „Przyjmujemy z zadowoleniem przyjęcie przez EFSA mandatu, który odzwierciedla potrzebę naukowej oceny powiązań między dodawaniem cukrów a zdrowiem na szczeblu europejskim.”.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stworzy grupę roboczą składająca się ze specjalistów od żywienia, dietetyków, lekarzy (w tym epidemiologów i specjalistów od chorób metabolicznych) oraz stomatologów. Kraje, które zainicjowały badania (Dania, Finlandia, Islandia, Norwegia i Szwecja) opracują ich metodologię i sposoby oceny naukowej. Raport z badań powinien być dostępny na początku 2020 roku.

EFSA już w 2010 roku opublikowała opinie na temat wartości odżywczych węglowodanów (w tym cukrów prostych) w żywności. Jednak w tym czasie nie było wystarczających dowodów na temat ich negatywnego wpływu na zdrowie. Obecnie nadmierne spożycie cukrów m. in. na skutek ich powszechnego stosowania jako dodatek do żywności, staje się dużym problemem społecznym. W tej chwili ponad jedna czwarta Polaków cierpi na otyłość, a 3,5 miliona choruje na cukrzycę (na świecie to już ponad 380 milionów chorych).   

Źródło: EFSA

 

Artykuły powiązane

  • Zafałszowania <br> w miodach i metody <br> ich wykrywaniaZafałszowania
    w miodach i metody
    ich wykrywania
    Miód, będący produktem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły miodne Apis mellifera z zebranego przez nie nektaru kwiatów […]
  • Nadmiar cukru niebezpieczny <br> dla zdrowiaNadmiar cukru niebezpieczny
    dla zdrowia
    Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się […]
  • Aspartam jest bezpiecznyAspartam jest bezpieczny Ministerstwo zdrowia zapewnia, że dodatek do żywności – aspartam – jest substancją bezpieczną, a jego stosowanie m.in. w […]
  • Jaka dieta w otyłości <br> i cukrzycy typu 2?Jaka dieta w otyłości
    i cukrzycy typu 2?
    Czy dietę niskokaloryczną i zalecaną w cukrzycy można połączyć? Oczywiście tak. Powinna być to dieta oparta na zasadach zdrowego […]
  • Zespół nocnego jedzeniaZespół nocnego jedzenia Nocne wyprawy do lodówki, skutkujące niekontrolowanym objadaniem się w nocy, brak apetytu rano, rezygnacja ze śniadań, […]
  • Gluten…niewinny!Gluten…niewinny! Gluten nie taki straszny, jak go malują? Nowe badania naukowców wskazują, że dolegliwości gastryczne, przypisywane często […]
  • Fakty i mity <br> o dodatkach <br> do żywnościFakty i mity
    o dodatkach
    do żywności
    Dlaczego mówi się, że dodatki do żywności są bezpieczne, a gdy czytamy o niektórych barwnikach okazuje się, że mają zły […]
  • Słodziki niebezpieczne dla zdrowiaSłodziki niebezpieczne dla zdrowia Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, […]