, 18 Lutego 2018 roku.

EFSA odwiedza japońską FSCJ

W ostatnim tygodniu kwietnia br. delegacja EFSA odwiedziła japońską Komisję ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego (FSCJ), to już piąte dwustronne spotkanie obu organizacji w ciągu ostatnich lat.

Delegacji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) towarzyszyli przedstawiciele francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska i Higieny Pracy (ANSES) oraz niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR). Okazją do spotkania z Japończykami była międzynarodowa konferencja „Jaka jest przyszłość międzynarodowej współpracy naukowej w dziedzinie bezpieczeństwa żywności?” współorganizowana przez FSCJ i EFSA.  Spotkanie specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności pozwoliło na określenie najważniejszych obszarów współpracy między państwami Unii Europejskiej, Japonią i państwami Azji Południowo-Wschodniej.

Dyrektor wykonawczy EFSA, Bernhard Url, powiedział: „Koncentrowano się na współpracy w zakresie bezpieczeństwa żywności, tak aby sprostać współczesnym wyzwaniom na całym świecie. Dowiedzieliśmy się dużo o potrzebach i sukcesach naszych azjatyckich partnerów, co pozwoliło na określenie ram przyszłej współpracy”. Dodał, że japońskim i południowoazjatyckim specjalistom przekazano europejskie doświadczenia w zakresie transgranicznej kontroli żywności i zachowania jej bezpieczeństwa w całym łańcuchu dostaw.

Europejska delegacja przeprowadziła szereg rozmów z japońskimi partnerami, określając najważniejsze obszary współpracy, takie jak: opracowanie nowej metodologii oceny ryzyka, szybkie kanały łączności na wypadek wystąpienia zagrożeń i wspieranie wymiany doświadczeń w zakresie oceny ryzyka. Oznacza to, że przyszłe projekty będą miały, szerszy, międzynarodowy charakter.

Źródło: EFSA

 

Artykuły powiązane

  • Wizyta przedstawicieli <br> EFSA  w PIWet-PIBWizyta przedstawicieli
    EFSA w PIWet-PIB
    W dniu 28 czerwca 2017 roku w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym - Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach odbyło się spotkanie na […]
  • Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414)Ponowna ocena gumy arabskiej (E 414) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinie naukową o ponownym zbadaniu bezpieczeństwa dodatku do żywności - […]
  • EFSA dokładniej określi poziom enzymówEFSA dokładniej określi poziom enzymów Zespół badaczy z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opracował sposób na znacznie dokładniejsze […]
  • Ponowna ocena dodatku do żywności (E 476)Ponowna ocena dodatku do żywności (E 476) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinie naukową o ponownym zbadaniu dodatku do żywności […]
  • Wołowina<br> tematem głównymWołowina
    tematem głównym
    30 listopada i 1 grudnia 2017 r. w podwarszawskim Nadarzynie odbyła się czwarta edycja Forum Sektora Wołowiny. To ważne […]
  • Polski drób bezpieczny?Polski drób bezpieczny? Władze japońskie poinformowały o zniesieniu z dniem 29 sierpnia br. zakazu importu z Polski żywego drobiu, mięsa drobiowego, […]
  • Nowe limity występowania CampylobacterNowe limity występowania Campylobacter Zgodnie z projektem ustawy, który specjaliści z państw członkowskich UE, przedyskutowali na spotkaniu Stałego Komitetu ds. […]
  • EFSA o grypie ptakówEFSA o grypie ptaków Zdaniem ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności egzekwowanie wysokiego poziomu środków bezpieczeństwa […]