Środa, 25 Kwietnia 2018 roku.

Mniej drobiu
przez grypę ptaków

Według prognoz unijnych ekspertów, epidemia grypy ptaków była powodem hamującym europejską produkcję mięsa drobiowego w ubiegłym roku. Liczne ogniska choroby pojawiające się na terenie Europy skutecznie ograniczyły wstawienia kurcząt brojlerów.

Z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2017 r. wzrośnie o 1,7 proc. do 14,63 mln ton, podczas gdy w 2016 r. była większa o 4,4 proc., wynosząc 14,38 mln ton.

Głównym powodem spadku dynamiki produkcji było była epidemia grypy ptaków. W okresie od października 2016 r. do lipca 2017 r., wirus ten był odnotowany ponad 1,1 tys. razy w 17 krajach UE. Najwięcej ognisk (485), wystąpiło we Francji. Choroba dotknęła też m.in. Węgry, Niemcy, Bułgarię i Polskę. Taka sytuacja sprawiła, że ograniczone zostały wstawienia ptaków, co poskutkowało niższą produkcję mięsa w poszczególnych krajach Wspólnoty. Dodatkowo, część pozaunijnych odbiorców, prewencyjnie zrezygnowała z zakupów unijnego mięsa.

Producenci drobiu dość dobrze poradzili sobie w obliczu zawirowań rynkowych. Kraje UE potrafią dostosować się do nawet znacznych zakłóceń w handlu. Prognozy ekspertów z Brukseli przewidują na ten rok 1-proc. wzrost eksportu mięsa drobiowego z Unii Europejskiej.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Komisja Europejska <br> o mlekuKomisja Europejska
    o mleku
    Produkcja mleka surowego w Unii Europejskiej w 2018 roku wzrośnie – przewiduje Komisja Europejska. Według prognozy […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Formaldehyd<br> w paszach dla drobiuFormaldehyd
    w paszach dla drobiu
    Fundacja Instytut Ochrony Praw Konsumentów przedstawiła Komisji Europejskiej opinię na temat przywrócenia możliwości […]
  • Konkurencja<br> na rynku drobiuKonkurencja
    na rynku drobiu
    Wietnam będzie eksportował drób do Europy. W pierwszych miesiącach przyszłego roku powinna wejść w życie umowa o wolnym handlu […]
  • Drób taniejeDrób tanieje Spożycie drobiu może wzrosnąć jeszcze bardziej. Jak wynika z analiz Agencji Rynku Rolnego, w tym roku kurczaki będą coraz tańsze, […]