Sobota, 26 Maja 2018 roku.

Drobiarze alarmują

Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym z najważniejszych punktów rozmów jest zwiększenie kwot importowych dotyczących mięsa drobiowego wysyłanego do Unii Europejskiej. Jeśli KE podejmie decyzję o zwiększeniu kontyngentu przywozowego dla krajów Mercosur, stanowić to będzie zagrożenie dla polskiego i europejskiego przemysłu drobiarskiego – alarmuje Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza.

Z informacji uzyskanych ze źródeł unijnych wynika, że Bruksela w grudniu zaproponowała reprezentantom Mercosur powiększenie dotychczasowego kontyngentu o 90 tys. ton. Stanowi to blisko 20 proc. aktualnego wolumenu drobiu eksportowanego z Brazylii – poinformowała KRD-IG. Według przedstawicieli organizacji, takie uzgodnienia stanowią istotne zagrożenie dla polskiego i europejskiego przemysłu drobiarskiego. Stracić mogą przez to konsumenci. Drób w Ameryce Południowej jest produkowany według znacznie niższych standardów jakościowych niż w Europie.

W 2016 roku, kraje UE sprowadziły 895 tys. ton mięsa drobiowego z państw trzecich (pozaunijnych), z czego 500 tys. ton pochodziło z Brazylii (55 proc. importu).

Dla porównania całkowity import pozostałych gatunków mięsa z państw trzecich wynosił: 309 tys. ton wołowiny, 206 tys. ton baraniny i jedynie 19 tys. ton wieprzowiny.

Zwiększenie importu mięsa drobiowego z Ameryki Południowej jest niezrozumiałe także z perspektywy ochrony interesów unijnych konsumentów. Zwłaszcza w kontekście niedawnego skandalu w Brazylii, związanego z eksportem do Europy mięsa drobiowego i wołowego, niespełniającego wymogów bezpieczeństwa oraz głośnej afery korupcyjnej dotyczącej tamtejszych służb nadzoru nad produkcją żywności.

Z informacji uzyskanych przez KRD wynika, iż kontrole mięsa, które trafiło na rynek wspólnotowy z tego kraju, tuż po wybuchu skandalu, nie spełniają norm obowiązujących w Unii. Przykładem może być brak procedur uniemożliwiających reeksport odesłanego przez UE mięsa. Z danych wynika również, że tylko w pierwszych 10 miesiącach ubiegłego roku z powodu zakażenia salmonellą odrzuconych zostało 275 brazylijskich wysyłek mięsa drobiowego. Unijna branża drobiarska nie może więc zaakceptować rozwiązania proponowanego przez Komisję Europejską. KRD-IG, jako członek unijnej organizacji drobiarskiej, także będzie walczyć o interesy polskich producentów przedstawiając swoje racje negocjatorom umowy z Mercosur.

Kluczowe znaczenie dla prowadzonych rozmów, będzie miało stanowisko poszczególnych państw członkowskich, w tym polskiego rządu, zaprezentowane podczas dyskusji wewnętrznych w Brukseli. Polska jest największym producentem drobiu w UE. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2017 r. wytwórczość można szacować na 2 mln 830 tys. ton, czyli o ok. 8 proc. wyższą niż rok wcześniej. Branża eksportuje ok. 40 proc. swojej produkcji.

W 2017 roku, wywóz drobiu wzrósł o ok. 9,6 proc. To efekt rosnącej produkcji w kraju oraz konkurencyjności cenowej i jakościowej polskiego drobiu na rynku unijnym. Głównymi odbiorcami są Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia, Czech, a z krajów poza unijnych – Hongkong, gdzie trafiło ponad 18 tys. ton mięsa drobiowego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Come back do RPA?Come back do RPA? Eksport drobiu do RPA jest zablokowany od dwóch lat. Może to się jednak zmienić. W Polsce odbyła się wizyta służb […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Polski drób jest bezpieczny!Polski drób jest bezpieczny! "Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie […]
  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • Rolnicy wznowili protestyRolnicy wznowili protesty Podrabianie polskiej żywności, szkody spowodowane przez dzikie zwierzęta oraz niskie ceny towaru – to największe problemy […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]
  • Kongres 590 zbliża<br> się wielkimi krokamiKongres 590 zbliża
    się wielkimi krokami
    W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close