Sobota, 26 Maja 2018 roku.

Dieta długowieczności
z Okinawy

Krajem, w którym ludzie żyją najdłużej na świecie jest Japonia. Badania naukowe wykazały, że długowieczność Japończycy zawdzięczają przede wszystkim swojej specyficznej diecie i stylowi życia. Szczególnie jest to widoczne na japońskiej wyspie Okinawa (Ryukyu Island).

Miejscem na tej wyspie, gdzie oczekiwana długość życia jest jeszcze dłuższa niż średnia życia na Okinawie, jest miejscowość Ogimi. Długowieczność mieszkańców Japonii wynika głównie z tego, że rzadko występują tam choroby serca, nadciśnienie, udary, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów.

Dieta śródziemnomorska, DASH i z Okinawy – wspólne cechy diet długowieczności
Mieszkańcy japońskiej Okinawy charakteryzują się długowiecznością, dużą liczbą stulatków i rzadko chorują na choroby związane z podeszłym wiekiem. Naukowcy uważają, że te wszystkie korzyści zdrowotne mieszkańcy wyspy zawdzięczają swojemu stylowi życia, zwłaszcza tradycyjnej diecie, która – pomimo niskiej kaloryczności – jest bogata w cenne składniki odżywcze, zwłaszcza antyoksydanty i flawonoidy.

Liczne badania naukowe wykazały, że diety zmniejszające ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych są podobne do diety z Okinawy, czyli są bogate w warzywa i owoce (dzięki czemu zawierają dużo antyoksydantów i innych fitozwiązków), preferują pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty o niskim indeksie glikemicznym, natomiast charakteryzują się ograniczonym spożyciem mięsa, przetworzonych produktów zbożowych, pełnotłuszczowych produktów mlecznych, zawierają mało nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru.

Wiele cech diety z Okinawy jest podobnych także do diety śródziemnomorskiej i diety DASH. Wspólną cechą tych diet jest to, że przyczyniają się one do rzadszego występowania wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak m.in.: choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie tętnicze krwi, cukrzyca typu 2, niektóre rodzaje nowotworów. Poza tym długowieczność mieszkańców Okinawy i krajów śródziemnomorskich wskazuje na to, że stosowane przez nich diety mogą nawet spowalniać procesy starzenia. Również dieta DASH sprzyja wydłużeniu życia osób starszych.

Dieta śródziemnomorska i dieta DASH są bliższe naszej tradycji kulinarnej i zastosowanie ich przyniesie duże korzyści zdrowotne. Możemy przejąć również wiele elementów z diety z Okinawy, jak również inne zmodyfikować, aby były możliwe do zastosowania w naszych warunkach.

Styl życia i filozofia życiowa mieszkańców Okinawy sprzyjają ich długowieczności
Codzienne czynności i dokonywane wybory, ale również sposób myślenia o życiu ludzi zamieszkujących Okinawę – wszystko to tworzy swoistą mieszankę przyczyniającą się do lepszej kondycji i dłuższego życia w zdrowia. Ich filozofia życiowa opiera się na kilkunastu zasadach:

  • Bycie zajętym i aktywnym jak najdłużej, nawet w sędziwym wieku,

  • Czerpanie radości, a nawet szczęścia z bycia zajętym,

  • Optymizm i cieszenie się życiem, nawet w starości,

  • Witanie każdego poranka jako osobistego sukcesu, że… można go powitać,

  • Radość z każdych kolejnych urodzin, że nadeszły,

  • Podejście do życia jak do długiej, ciekawej i miłej przygody,

  • Silne więzi rodzinne, a także z przyjaciółmi, znajomymi, sąsiadami i lokalną społecznością,

  • Gotowość do pomocy otaczającym ludziom,

  • Działanie w zespole ludzi w ramach rozrywki, ale także w ramach pracy na rzecz sąsiedztwa, dzielnicy, miasteczka,

  • Więzy rodzinne i przyjacielskie oraz fakt, że zawsze można na nie liczyć, daje silne poczucie bezpieczeństwa,

  • Zawsze znajdowanie sensu życia,

  • Posiadanie pasji i realizowanie ich, przy czym nie muszą to być wielkie pasje,

  • Codzienna nawet mała aktywność fizyczna, na miarę aktualnych możliwości, głównie spacery lub praca w ogródku.

Warto, aby każdy z nas zastanowił się, ile z tej filozofii życiowej osób długowiecznych możemy przyjąć. Im więcej nam się uda, tym większą mamy szansę na dłuższe, zdrowsze życie.

Wiele z tej filozofii znajduje się w Zasadach Żywienia dla osób starszych, związanych z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym, opracowanych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

Dieta długowieczności z Okinawy
Główne założenia okinawskiej diety długowieczności:

  • Codzienne jadłospisy nie są monotonne, dieta jest bardzo urozmaicona, co sprawia, że każdego dnia organizm otrzymuje wiele różnych składników odżywczych. Spożywa się różnorodne produkty.

  • Nie występuje przejadanie się, jednorazowe posiłki są małe. Nie je się do syta, posiłek kończy się będąc najedzonym w około 80 procentach.

  • Dieta zawiera dużo różnorodnych warzyw i owoców (dziennie co najmniej 7 ich rodzajów), nasion roślin strączkowych, produktów sojowych (głównie tofu), miso, ziemniaków o nazwie boniaty (jest to jaśniejsza odmiana batatów), ryb (około 3 razy w tygodniu), glonów (kombu, nori).

  • Do warzyw spożywanych prawie codziennie należą między innymi: marchew, papryka, goya (przepętla ogórkowa), kapusta, cebula, czosnek, kiełki soi, hechima (rodzaj ogórka).

  • Często spożywanym owocem jest owoc cytrusowy o nazwie shikuwasa, który rośnie właśnie na Okinawie. Owoc ten zawiera znacznie więcej polifenoli, niż inne owoce cytrusowe.

  • Dieta codziennie zawiera ryż, który uzupełnia makaron o nazwie soba lub udon.

  • Mięso spożywane jest tylko 1-2 razy w tygodniu.

  • Ograniczenie spożycia cukru (na Okinawie spożywa się około 1/3 ilości cukru w porównaniu do średniej konsumpcji w Japonii). Główny rodzaj używanego cukru to trzcinowy.

  • Spożywanie mniej soli.

  • Dostarczanie z pożywienia ok. 1800 kcal dziennie.

  • Nieodzownym elementem diety jest picie herbaty. Na Okinawie najpopularniejsza jest herbata sanpin, czyli mieszanka herbaty zielonej z kwiatami jaśminu.

Podsumowując: dieta z Okinawy jest bogata w witaminy (w tym w witaminy antyoksydacyjne), składniki mineralne, błonnik, flawonoidy, kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego, cukru i słodyczy. Ponadto nieodłącznym elementem stylu życia mieszkańców Okinawy jest codzienna aktywność fizyczna i społeczna.

Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Aleksandra Cichocka

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close