Poniedziałek, 23 Października 2017 roku.

Czosnek jest fałszowany

Spośród wszystkich produktów spożywczych, przyprawy są najbardziej narażone na próby zafałszowań. Według ekspertów zajmujących się tematem zafałszowań ostatnią ofiarą stał się czosnek w proszku.

Profesor Christopher Elliott, dyrektor Międzynarodowego Instytutu Bezpieczeństwa Żywności kwestionuje sytuacje na rynku sprzedaży czosnku, zdominowanego w 75% przez Chiny, który pomimo złych warunków pogodowych, wyniszczających część upraw, wciąż pnie się w górę.

Podejrzewa się, że producenci rozrabiają sproszkowany czosnek z talkiem bądź kredą. Sytuacja nie byłaby zagrożeniem, jeśli chodziłoby tylko o kredę, w przypadku której nie stwierdzono toksycznego działania na organizm ludzki, jednak w przypadku talku sprawy wyglądają inaczej. W zeszłym roku Johnson & Johnson został kilkukrotnie oskarżony o wykorzystanie talku w swoich produktach dla dzieci ze względu na jego potencjalnie rakotwórcze właściwości.

Czosnek pochodzący z Chin był już w przeszłości tematem intensywnych badań – Australijskie Stowarzyszenie Producentów Czosnku (ang: Australian Garlic Industry Association) oskarżyło producentów z Chin o wykorzystywanie ścieków komunalnych do nawożenia upraw. Sprawa zafałszowania czosnku talkiem to na razie tylko spekulacje jednak ryzyko jest duże ze względu na rodzaj produktu. Produkty, które najczęściej stają się obiektem zafałszowań to alkohol, przyprawy, miód, mięso mielone oraz suplementy diety ze względu na łatwość wymieszania składników w produkcie końcowym oraz trudności w późniejszym rozpoznaniu zafałszowania.

Źródło: foodandwine.com

Artykuły powiązane

  • Afrodyzjaki <br> dla każdegoAfrodyzjaki
    dla każdego
    Najstarszy zachowany przepis na miłosny eliksir pochodzi ze starożytnego Egiptu, a wśród składników zawiera suszone […]
  • Coraz więcej fałszowanej żywnościCoraz więcej fałszowanej żywności Od 6 lat Interpol oraz Europol prowadzą wspólne działania, mające na celu wykrywanie nadużyć związanych z branżą spożywczą. […]
  • Wizyta przedstawicieli CIQAWizyta przedstawicieli CIQA W dniach 17-21 lipca 2017 r. z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, gościliśmy w naszym kraju […]
  • Dietą w rakaDietą w raka Uniwersalna, „cudowna” dieta chroniąca nas przed zachorowaniem na raka wprawdzie nie istnieje, jednak ryzyko […]
  • Wizyta sekretarza stanu w ChinachWizyta sekretarza stanu w Chinach W dniach 12-13 maja br. z wizytą w Pekinie przebywał sekretarz stanu Jacek Bogucki, będący w składzie oficjalnej delegacji Prezes Rady […]
  • Odporność a witaminyOdporność a witaminy Jednym z najszerzej rozpowszechnionych obecnie mitów zdrowotnych jest rzekomo dobroczynny wpływ witamin na wzmocnienie układu […]
  • Producenci wędlin nie dotrzymują deklaracjiProducenci wędlin nie dotrzymują deklaracji Rozmowa z ANDRZEJEM ROMANIUKIEM, Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Michał […]
  • Zasady <br> zdrowego żywieniaZasady
    zdrowego żywienia
    Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego […]