Sobota, 21 Października 2017 roku.

Od redakcji – Czas na zmiany

Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy,

Od tego roku zrezygnowaliśmy z papierowej wersji czasopisma „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności”. Po 15 latach czas na zmiany, czyli wydanie internetowe.

 

Mamy nadzieję, że nasze innowacyjne rozwiązanie spotka się z zainteresowaniem dotychczasowych oraz nowych Czytelników. Dołożymy wszelkich starań, aby to miejsce, jak dotychczas, było dla Państwa źródłem wiedzy i inspiracji.

W ciągu tych lat upadło sporo tytułów, pojawiły się też nowe. Rozwinęły się media społecznościowe, a wraz z nimi powstała nowa jakość i sposoby komunikacji. Zmieniło się rolnictwo i biznes żywnościowy. Pytania i problemy w większości pozostały te same.

Jak optymalizować koszty? Jak pozyskiwać nowe rynki i usprawniać kanały dystrybucji? Jak wyprzedzać konkurencję i rozpoznawać potrzeby klientów?

Po latach prób konsolidacji inspekcji żywności problemy również się nie zmieniły. Ci którzy sądzili, że teraz będzie łatwiej, rozczarowali się po raz kolejny. Konflikt interesów i brak woli politycznej pomiędzy resortami rolnictwa i zdrowia pozostały takie same jak przed laty.

Zespół ds. instytucjonalnej reformy systemu bezpieczeństwa żywności, w pracach którego brałem udział, przygotował do czerwca ubiegłego roku projekty ustaw. Po konsultacjach społecznych i poprawkach projekty powędrowały do uzgodnień międzyresortowych, a następnie zostały przesłane do rozpatrzenia przez Stały Komitet Rady Ministrów. Stamtąd trafią na posiedzenie Rady Ministrów. Od stycznia 2018 roku, zgodnie z zapowiedziami, nowa inspekcja rozpocznie swoje działanie. Czasu, jak widać, zostało bardzo mało zważywszy ogrom prac jaki czeka Pełnomocnika Rządu do spraw organizacji struktur administracji publicznej właściwych w zakresie bezpieczeństwa żywności, sekretarza stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Jarosława Pinkasa, który właśnie został powołany na to stanowisko przez premier Beatę Szydło.

Problem polega również na tym, że reforma systemu bezpieczeństwa żywności ma zostać przeprowadzona „bezkosztowo” tzn. w ramach budżetu przeznaczanego na funkcjonowanie dotychczas istniejących inspekcji. Jak powszechnie wiadomo wszystkie inspekcje borykały się co roku z niedoborami finansowymi. Jeśli więc w budżecie nie zapewniono dodatkowych środków na przeprowadzenie reformy, trudno sobie wyobrazić jakie będą jej efekty.

W bieżącym wydaniu „Bezpieczeństwa i Higiena Żywności” polecamy rozmowę z podsekretarz stanu ministerstwa rolnictwa, Ewą Lech.

O problemach z fałszowaniem żywności rozmawiamy z Andrzejem Romaniukiem Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, a w stałej rubryce „Postaw na jakość z IJHARS” znajdziecie Państwo jak zawsze ciekawe informacje. W rubryce „PIORiN” polecamy uwadze artykuł autorstwa Grzegorza Gorzały na temat środków ochrony roślin. Nie zapomnieliśmy o informacjach z branży Pest Control i wieściach z EFSA w rubryce „Bezpieczeństwo i jakość żywności”.

 

                                                                          Tadeusz Wojciechowski

                                                                          Redaktor naczelny Bezpieczeństwo i Higieny Żywności"

Artykuły powiązane

Tags