Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

Od redakcji – Czas na zmiany

Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy,

Od tego roku zrezygnowaliśmy z papierowej wersji czasopisma „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności”. Po 15 latach czas na zmiany, czyli wydanie internetowe.

 

Mamy nadzieję, że nasze innowacyjne rozwiązanie spotka się z zainteresowaniem dotychczasowych oraz nowych Czytelników. Dołożymy wszelkich starań, aby to miejsce, jak dotychczas, było dla Państwa źródłem wiedzy i inspiracji.

W ciągu tych lat upadło sporo tytułów, pojawiły się też nowe. Rozwinęły się media społecznościowe, a wraz z nimi powstała nowa jakość i sposoby komunikacji. Zmieniło się rolnictwo i biznes żywnościowy. Pytania i problemy w większości pozostały te same.

Jak optymalizować koszty? Jak pozyskiwać nowe rynki i usprawniać kanały dystrybucji? Jak wyprzedzać konkurencję i rozpoznawać potrzeby klientów?

Po latach prób konsolidacji inspekcji żywności problemy również się nie zmieniły. Ci którzy sądzili, że teraz będzie łatwiej, rozczarowali się po raz kolejny. Konflikt interesów i brak woli politycznej pomiędzy resortami rolnictwa i zdrowia pozostały takie same jak przed laty.

Zespół ds. instytucjonalnej reformy systemu bezpieczeństwa żywności, w pracach którego brałem udział, przygotował do czerwca ubiegłego roku projekty ustaw. Po konsultacjach społecznych i poprawkach projekty powędrowały do uzgodnień międzyresortowych, a następnie zostały przesłane do rozpatrzenia przez Stały Komitet Rady Ministrów. Stamtąd trafią na posiedzenie Rady Ministrów. Od stycznia 2018 roku, zgodnie z zapowiedziami, nowa inspekcja rozpocznie swoje działanie. Czasu, jak widać, zostało bardzo mało zważywszy ogrom prac jaki czeka Pełnomocnika Rządu do spraw organizacji struktur administracji publicznej właściwych w zakresie bezpieczeństwa żywności, sekretarza stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Jarosława Pinkasa, który właśnie został powołany na to stanowisko przez premier Beatę Szydło.

Problem polega również na tym, że reforma systemu bezpieczeństwa żywności ma zostać przeprowadzona „bezkosztowo” tzn. w ramach budżetu przeznaczanego na funkcjonowanie dotychczas istniejących inspekcji. Jak powszechnie wiadomo wszystkie inspekcje borykały się co roku z niedoborami finansowymi. Jeśli więc w budżecie nie zapewniono dodatkowych środków na przeprowadzenie reformy, trudno sobie wyobrazić jakie będą jej efekty.

W bieżącym wydaniu „Bezpieczeństwa i Higiena Żywności” polecamy rozmowę z podsekretarz stanu ministerstwa rolnictwa, Ewą Lech.

O problemach z fałszowaniem żywności rozmawiamy z Andrzejem Romaniukiem Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, a w stałej rubryce „Postaw na jakość z IJHARS” znajdziecie Państwo jak zawsze ciekawe informacje. W rubryce „PIORiN” polecamy uwadze artykuł autorstwa Grzegorza Gorzały na temat środków ochrony roślin. Nie zapomnieliśmy o informacjach z branży Pest Control i wieściach z EFSA w rubryce „Bezpieczeństwo i jakość żywności”.

 

                                                                          Tadeusz Wojciechowski

                                                                          Redaktor naczelny Bezpieczeństwo i Higieny Żywności"

Artykuły powiązane

  • Zaraza ze WschoduZaraza ze Wschodu Szanowni Państwo, Poniżej zamieszczamy „kultowy” artykuł dra Jacka Leonkiewicza opublikowany w 2014 r. na […]
  • Rozporządzenie o tworzywach do kontaktu z żywnościąRozporządzenie o tworzywach do kontaktu z żywnością W dniu 28 kwietnia 2017 r. Komisja Unii Europejskiej wydała nowe Rozporządzenie 2017/752, dotyczące wyrobów z tworzyw sztucznych […]
  • Skażone mleko<br> nie trafiło do Polski?Skażone mleko
    nie trafiło do Polski?
    Nie ma oficjalnego potwierdzenia, że produkty mleczne dla niemowląt francuskiej firmy Lactalis, potencjalnie zanieczyszczone bakterią […]
  • Weryfikacja eksporterów na rynek rosyjskiWeryfikacja eksporterów na rynek rosyjski Jak poinformował Główny Lekarz Weterynarii, władze Federacji Rosyjskiej przekazały Komisji Europejskiej pismo o weryfikacji […]
  • Spadek europejskiego eksportu jajSpadek europejskiego eksportu jaj Już drugi rok z rzędu unijny eksport jaj i produktów jajecznych notuje spadki przekraczające dziesięć procent. Zmiany są […]
  • Radzyński Spomlek rezygnuje z pasz GMORadzyński Spomlek rezygnuje z pasz GMO Mieszcząca się w Radzyniu Podlaskim Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek postanowiła wdrążyć program NON GMO. Jednym z […]
  • Kontrole zakończoneKontrole zakończone Kontrole na miejscu w gospodarstwach rolników zostały już zakończone. Jedynie w przypadkach, w których rolnicy odwołali […]
  • Jaja w JajkowieJaja w Jajkowie Jajkowo na Kujawach i Pomorzu, było jedną z wielu popegeerowskich wsi. Najpierw zniknęła stąd kafejka, a na końcu kolej. Na szczęście w […]
Tags

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close