Poniedziałek, 18 Grudnia 2017 roku.

Ceny jaj będą
pod kontrolą

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz opracowuje elektroniczny system informacji o cenach jaj. Ma ruszyć wiosną przyszłego roku.

Obecnie nie ma w kraju precyzyjnego mechanizmu informacji o cenach jaj oferowanych przez producentów. Istniejące jedynie systemy gromadzenia informacji o cenach, które nierzadko podają dane różniące się od rynkowych nawet o kilkadziesiąt procent. W przypadku nagłych skoków cen, producenci jaj oraz odbiorcy, są więc narażeni na zawirowania na tym rynku. Dlatego Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz prowadzi prace nad systemem informacji cenowej, który ma ograniczyć rynkowe zagrożenia.

Głównym elementem nowego systemu informacji ma być Indeks Cen Producentów Jaj Spożywczych (ICPJS). Będzie on tworzony na podstawie informacji uzyskiwanych bezpośrednio od producentów jaj i ich odbiorców. Producenci będą wprowadzać informacje cenowe bezpośrednio do systemu informatycznego, które nie będą jawne. System będzie kalkulował wartość ICPJS w oparciu o ustalony algorytm i będzie funkcjonował w oparciu o uprawnienia kontrolne instytucji nadzorującej. Producenci podpiszą umowy z taką instytucją, w których pod groźbą kary umownej oraz wykluczenia z systemu, zobowiążą się do podawania prawdziwych danych. Instytucja nadzorująca będzie przeprowadzała systematyczne kontrole na podstawie planu kontrolnego.

Nowy system cenowy będzie korzystny dla wszystkich – producentów  i odbiorców jaj.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Jajeczny biznes <br> pod kreskąJajeczny biznes
    pod kreską
    Ten rok nie jest łatwy dla krajowych eksporterów jaj spożywczych w skorupkach. W pierwszej połowie 2017 roku sprzedali najmniej […]
  • SGGW: skład jaj <br>zależy od sposobu <br>karmienia, a nie <br>od rodzaju chowuSGGW: skład jaj
    zależy od sposobu
    karmienia, a nie
    od rodzaju chowu
    Z badań naukowych wynika, że nie ma różnicy w składzie jaj wynikającej z zastosowanego konkretnego systemu chowu, znaczenie ma […]
  • Ekologia – tak,<br>ale nie w 100%Ekologia – tak,
    ale nie w 100%
    Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody […]
  • Jaja – towar deficytowy?Jaja – towar deficytowy? Jajeczny biznes może się okazać…przysłowiową kurą znoszącą złote jaja. Ceny jaj gwałtownie rosną. Od 9 do 15 października […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Konkurencja<br> na rynku drobiuKonkurencja
    na rynku drobiu
    Wietnam będzie eksportował drób do Europy. W pierwszych miesiącach przyszłego roku powinna wejść w życie umowa o wolnym handlu […]
  • Darowizny żywnościoweDarowizny żywnościowe Komisja Europejska przyjęła wytyczne ułatwiające darowizny żywnościowe w Unii Europejskiej. W krajach Wspólnoty około 550 000 […]
  • Kto chroni żywność pakowaną w atmosferze ochronnej?Kto chroni żywność pakowaną w atmosferze ochronnej? Większość konsumentów nawet nie zdaje sobie sprawy, że żywność pakowana w atmosferze ochronnej, w niektórych przypadkach, […]