Poniedziałek, 28 Maja 2018 roku.

Aspartam jest bezpieczny

Ministerstwo zdrowia zapewnia, że dodatek do żywności – aspartam – jest substancją bezpieczną, a jego stosowanie m.in. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE. To odpowiedź na petycję w sprawie tego środka słodzącego.

Aspartam to sztuczny środek słodzący, który jest około 180-200 razy słodszy od cukru, a jego wartość energetyczna jest niemal zerowa. Dzięki tym właściwościom jest stosowany w diecie osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą stosować cukru (np. osób chorych na cukrzycę i odchudzających się).

Do resortu zdrowia wypłynęła petycja, w której zaproponowano wprowadzenie zakazu stosowania słodzików w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Jej autorzy przekonywali, że substancje te mają szkodliwe działanie, miałyby powodować np. migreny i zaburzenia płodności.

W odpowiedzi na ten postulat resort zdrowia przypomniał, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że stosowanie aspartamu jest bezpieczne i nie ma szkodliwego działania na mózg i system nerwowy (jego stosowanie nie jest wskazane jedynie przez osoby chore na fenyloketonurię). Dopuszczalne dzienne spożycie aspartamu to 40 miligramów na kilogram wagi ciała.

„Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną i prawnie dopuszczoną do stosowania w żywności, podlegającą stałej ocenie bezpieczeństwa. Wymagany prawnie obowiązek informowania przez producenta żywności o składzie daje społeczeństwu wiedzę na temat kupowanych produktów spożywczych. Dzięki temu konsumenci mają możliwość eliminacji ze swojej diety żywności zawierającej liczne dodatki" – przekonuje resort.

Zgodnie z prawem UE aspartam może być stosowany w szerokiej gamie produktów, np. w napojach niskokalorycznych, gumach do żucia i drażetkach odświeżających. Na opakowaniach produktów spożywczych powinna znaleźć się informacja o zawartości aspartamu (E 951).

Resort ocenia, że spożywanie aspartamu w ilościach nieprzekraczających dopuszczalne dzienne spożycie „nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka". W celu uniknięcia nadmiaru dodatków w diecie należy przede wszystkim przestrzegać zasad racjonalnego żywienia, w tym w szczególności dbać o urozmaicenie swojej diety. Ważne jest także, aby konsumenci czytali etykiety, które zawierają.

Źródło: PAP

Artykuły powiązane

  • Słodziki niebezpieczne dla zdrowiaSłodziki niebezpieczne dla zdrowia Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, […]
  • EFSA zbada cukier w żywnościEFSA zbada cukier w żywności Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ma zamiar zbadać dzienne spożycie cukru ze wszystkich źródeł w żywności. […]
  • Nadmiar cukru niebezpieczny <br> dla zdrowiaNadmiar cukru niebezpieczny
    dla zdrowia
    Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się […]
  • Kawa na zdrowie!Kawa na zdrowie! Wszystko wskazuje na to, że kawę możemy pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko nie […]
  • Jaka dieta w otyłości <br> i cukrzycy typu 2?Jaka dieta w otyłości
    i cukrzycy typu 2?
    Czy dietę niskokaloryczną i zalecaną w cukrzycy można połączyć? Oczywiście tak. Powinna być to dieta oparta na zasadach zdrowego […]
  • Sery najzdrowiej <br> jeść z owocami <br> lub warzywamiSery najzdrowiej
    jeść z owocami
    lub warzywami
    Sery są jednym z tych produktów, który przyczynia się do zakwaszania organizmu. Aby zachować w organizmie […]
  • Glifosat nie jest rakotwórczyGlifosat nie jest rakotwórczy Niezależni eksperci z Komitetu ds. Oceny Ryzyka (RAC) działającego w ramach Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA) […]
  • Światowy Dzień CukrzycyŚwiatowy Dzień Cukrzycy Cukrzyca atakuje. Można mówić nawet o epidemii cukrzycy, w szczególności typu II i I. W ciągu ostatnich dwudziestu pięciu […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close