Sobota, 21 Kwietnia 2018 roku.

Amerykańsko – chińskie rozmowy nt. importu wołowiny

Dziesiątego kwietnia miała miejsce konferencja prasowa, w trakcie której przedstawiciel Białego Domu, Sean Spicer, oznajmił iż prezydenci Donald Trump oraz Xi JinPing rozmawiali na temat ułatwienia importu amerykańskiej wołowiny do Chin.

Przywódcy obu państw spotkali się w zeszłym tygodniu w rezydencji Mar – a – Largo w stanie Floryda. Jednym z tematów rozmów miał być eksport amerykańskiej wołowiny do kraju środka.

Zakaz importu amerykańskiej wołowiny obowiązywał w Chinach od 2003 roku i został zniesiony dopiero w wrześniu 2016 roku. Nie miało to realnego przełożenia na sytuacje amerykańskich eksporterów, gdyż rozmowy z chińskimi władzami stanęły w martwym punkcie. Obie strony nie mogły dojść do porozumienia co do kwestii technicznych całego przedsięwzięcia. Dlatego też prezydenci Trump oraz JinPing postanowili w ciągu 100 najbliższych dni doprowadzić do zawarcia konsensusu.

Chiny to czołowy importer wieprzowiny na świecie, lecz wciąż rosnące zapotrzebowanie tamtejszego społeczeństwa na mięso wymusza urozmaicenie asortymentu o inne jego gatunki. Import wołowiny do Chin w przedziale 12 miesięcy do lutego bieżącego roku wyniósł ponad 400 ton mięsa, a pochodziło ono głównie z Brazylii, Urugwaju oraz Australii. Stany Zjednoczone jako jeden z głównych eksporterów wołowiny na świecie z wielką chęcią weszłyby na tamtejszy rynek, zwłaszcza po brazylijskim skandalu mięsnym.

Źródło: globalmeatnews.com

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Kierunek eksportowy – Japonia!Kierunek eksportowy – Japonia! Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej wzrosła w maju 2017 roku o 9 proc. w porównaniu z majem […]
  • Eksport wieprzowiny<br> z UE niższyEksport wieprzowiny
    z UE niższy
    Eksport wieprzowiny z krajów Wspólnoty w styczniu 2018 roku wyniósł około 325,7 tys. ton (masa tuszy), co […]
  • Wizyta przedstawicieli CIQAWizyta przedstawicieli CIQA W dniach 17-21 lipca 2017 r. z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, gościliśmy w naszym kraju […]
  • Sekretarz Stanu <br> Jacek Bogucki <br> z wizytą w USASekretarz Stanu
    Jacek Bogucki
    z wizytą w USA
    Sekretarz Stanu Jacek Bogucki przebywał w dniach 25-28 czerwca z oficjalną wizytą w USA. Wizyta ta miała na celu udział w targach […]
  • Wizyta sekretarza stanu w ChinachWizyta sekretarza stanu w Chinach W dniach 12-13 maja br. z wizytą w Pekinie przebywał sekretarz stanu Jacek Bogucki, będący w składzie oficjalnej delegacji Prezes Rady […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]
  • Konkurencja<br> na rynku wieprzowinyKonkurencja
    na rynku wieprzowiny
    Światowy wzrost produkcji wieprzowiny, przyczyni się do zwiększenia konkurencji o rynki zbytu. Wśród nich, główną rolę […]