, 24 Września 2017 roku.

Agropromocja 2017

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki w dniach 9-10 września br. wziął udział w otwarciu 27 edycji Międzynarodowej Wystawy Rolniczej AGROPROMOCJA 2017, której organizatorem był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Impreza odbywała się w Nawojowej koło Nowego Sącza.

Wiceminister uczestniczył ponadto w podsumowaniu i wręczeniu nagród laureatom kilku wojewódzkich konkursów, między innymi: Agroliga, Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w Małopolsce, Najlepsze gospodarstwo ekologiczne, Estetyczna zagroda.

Zwiedził także teren wystawy, rozmawiając z wystawcami, rolnikami, doradcami i przedstawicielami instytucji obsługujących rolnictwo.

Wystawa AGROPROMOCJA jest największym wydarzeniem plenerowym branży rolniczej w Małopolsce. Głównym celem wystawy jest promocja najlepszych produktów i firm sfery agrobiznesu, ułatwienie kontaktów biznesowych między rolnikami a przedsiębiorcami, a także przedstawienie dorobku gospodarczego oraz dziedzictwa kulturowego i kulinarnego małopolskiej wsi, w tym szczególnie produktu regionalnego, rękodzieła
i folkloru.

Podczas tegorocznej Wystawy swój dorobek, wyroby i usługi zaprezentowało ok. 300 firm z branż rolniczych
i okołorolniczych oraz wystawcy indywidualni: twórcy ludowi, właściciele gospodarstw agroturystycznych, producenci żywności ekologicznej i pszczelarze.

Podobnie jak w ubiegłym roku, do Nawojowej przyjechało ponad 30 tys. zwiedzających. Mieli oni okazję zapoznać się z nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi m.in. w zakresie produkcji rolnej, ekologii i ochrony środowiska, przetwórstwa rolno-spożywczego, ogrodnictwa, nasiennictwa, budownictwa wiejskiego i budynków inwentarskich. Dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa maszyn rolniczych, wystawa zwierząt (owiec, kóz, królików, szynszyli i drobiu ozdobnego) oraz kiermasz ogrodniczy, podczas którego można było kupić nasiona
i sadzonki.

Wystawie tradycyjnie towarzyszyły liczne atrakcje, między innymi występy zespołów folklorystycznych, pokazy, konkursy kulinarne i degustacje produktów regionalnych.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane